David Šťáhlavský: Ruská ekonomika bilancuje - Medveděv čeká růst, analytici krach

10. prosinec 2014

V pravé poledne moskevského času, po dobu 90 minut, pět novinářů a jeden premiér na všech celostátních informačně významných televizních a rozhlasových kanálech. Takové jsou souřadnice uzávěrky, kterou se dnes ruská vláda loučí s rokem 2014.

V porovnání s téměř čtyřmi hodinami televizního formátu, podle kterého probíhá prezidentská Přímá linka, chyběly otázky „od občanů“, za to přibyla kritičnost. Nejenže ve studiu se ptala i moderátorka soukromé a Kremlu rozhodně ne nakloněné TV Déšť, ale i její kolegové ze státních televizí kladli nezvykle kritické otázky, tedy se prostě normálně ptali na problémy, které vidí každý kolem sebe. A že jich v Rusku přibývá.

Soudě podle reakcí premiéra Medveděva, který si kdysi zakládal na labelu liberála, vláda i Kreml o všech problémech ví, ale buď někdo udělal něco špatně navzdory jejich správnému rozhodnutí, nebo ještě teprve zraje řešení toho či onoho problému. Tak namátkou, embargo na dovoz západních potravin otevřelo příkladně prodejní pulty domácím pěstitelům a chovatelům, ale bude ještě 8-10 let trvat, než ruští dobytkáři vychovají hovězí na tyto pulty.

Čtěte také

Medveděv také ví, že náklady skleníkových ovocnářů jsou neúměrné a že polská jablka jsou dál na ruském trhu, jen se tváří jako srbská a jsou dvakrát dražší. Přiznává i to, že lidé, kteří uvěřili ruské měně a naspořili si v rublech, přišli už reálně o poloviny úspor. Ale co se dá dělat. Celé Rusko vinou sankcí přišlo o desítky miliard dolarů.

Navíc světové ceny ropy klesly na polovinu, tvrdí Medveděv, což přímo ve studiu dokázal pohotovým výpočtem z hlavy: 115 USD na konci roku 2013 a dnes aktuálně 65 USD za barel. Nejenže 65*2 je 130 a ne 115, ale ani pád ropy nezačal před rokem. Pozvolný pokles nabral strmější gravitaci až 1. srpna, kdy poprvé cena barelu klesla pod hranici 105 USD. A tím se završila tříletá perioda ropného boomu oscilujícího vysoko na nad oněmi 105 USD, na nichž je postavený ruský rozpočet.

Barely ropy. Ilustrační foto

Ale kondici ruské ekonomiky, jak dnes potvrdil Medveděv, stačí čtyři hubenější měsíce na to, aby vláda, tedy v čele se super premiérem, kterým je prezident, už uvažovala o škrtech v rozpočtu na příští rok a občanům adresovala výzvu k všeobecné trpělivosti a už i utahování opasků. Protože, ač to zní jako protimluv, stát je na tom vlastně dobře.

Skoro lépe než Německo, a srovnatelnou Brazílii poráží ruská ekonomika růstem HDP i komparativní výhodou vysokých valutových rezerv. Ruský premiér jako rétor ve svých 90 minutách snad uspěl, ale jako státní plánovač a konstruktér připomínal tupou sebezahleděnost sovětského střihu. Medveděv nenabídl ani náznak vize.

Čtěte také

Přiznal, že roční inflace bude přes 9% ale jinak ani stín systémové kritiky moci, která 15 let nerostné zásoby, nejen ropu a monopolní plyn ale třeba fosfáty či aluminium, projídala, odkláněla, abych se vyjádřil slušně, a egoisticky investovala do soudního a represivního aparátu. To proto, aby se udržela u moci.

V této perspektivě také anexe Krymu a olej do ukrajinského konfliktu je svéráznou půjčkou na vlastní politickou stabilitu. Ruský stát, jakoby žil v paralelním životě. Po ztrátě vědomí okolní reality soudí, že má stále velký potenciál. Jen ho musí teď donutit, aby se vrátil, z daňových rájů.

Oficiální twitterový účet premiéra Medvěděva

Premiér Medveděv si slibuje od chystané a dnes také potvrzené amnestie pro oligarchy a jejich vypraný a ulitý kapitálu desítky miliard dolarů. Ruští podnikatelé prý musí uvěřit, že budou mít doma s čistým kapitálem stejné podmínky, jako v zahraničí. Na to ale nemusí být člověk ruský oligarcha, aby si položil docela prosto otázku: Proč Rusko dopředu nevytvořilo podmínky pro zdravý business a čekalo až na krizi?

Odpovědí může být také otázka: A proč z petrodolarů už dávno vláda nedotovala třeba ruské dobytkáře, aby teď bylo dost domácího hovězího? Nebo proč si premiér čte své poznámky z tabletu se znakem jablka a ne třeba ruské kaliny? Medveděv sice tvrdí, že novým technologiím se daří a na restrukturalizaci není pozdě. Předpověď dánské Saxo Bank na rok 2015 ale zní jinak: Rusko čeká státní bankrot!

autor: dst
Spustit audio