David Šťáhlavský: Rok po odtržení od Ukrajiny přichází krymská kocovina

18. březen 2015

18. březnu letošního roku předcházely dvě události, které dobře ilustrují téma ruské anexe poloostrova. Na jedné straně, Ruská televize odvysílala vpředvečer výročí podpisu „Dohody“ o připojení, celovečerní dokument "Крым. Путь на Родину" (volně přeloženo: Krym, cesta domů!).

Když pominu fakt, že Krym z logiky přírody nikam nešel, je tu ještě sama realita dokumentu, ve kterém chybí to zásadní, dokumentární záběry.

To, čím oplývá, jsou rekonstrukce podle kremelského scénáře a téměř detektivní výpověď prezidenta Putina o záchraně svrženého Janukovyče, před lidovým lynčem, a etnických Rusů na Krymu před údajnými pogromy ukrajinských fašistů. To je tedy ruský výklad.

A co se dělo v Ukrajině, vpředvečer oné „mezistátní dohody“ o připojení k Rusku, v souladu s referendem pořádaným ruskými tajnými službami a zaštítěným vojáky bez insignií?

Čtěte také

V Ukrajině skončila Mezinárodní soutěž politické karikatury s podtitulem „Totalitarismus“. Účastnili se kreslíři ze 37 zemí světa, včetně bratislavské rodáka Pavla Taussiga. Aniž by měli scénář, jako ruský dokument bez dokumentárních snímků, vytvořili dohromady a každý zvlášť cyklus, který je skutečným dokumentem doby.

V hlavní roli vystupuje také Putin, jehož podoba tu ovšem mutuje nejvíce ke Stalinovi a Hitlerovi. Dokazujete to, že po roce se na anexi Krymu nezapomnělo, ani ve světě, ani v Ukrajině.

Podle posledních průzkumů navíc většina Ukrajinců stále považuje poloostrov za součást své vlasti.

Oslavy prvního výročí referenda o připojení Krymu k Rusku v Simferopolu, hlavním městě Republiky Krym

Na rozdíl od ruských karikatur krvelačných ukrajinských fašistů, jen asi 14% dotázaných Ukrajinců věří v násilné znovu-připojení Krymu, tedy jeho dobytí vojenskou silou.

A jak dokazuje zpráva českých diplomatů, jejíž text získal zpravodaj Českého rozhlasu v Bruselu, naopak je to ruská okupační správa, která masově porušuje lidská práva, zejména krymských Tatarů.

V sociologických ukrajinských průzkumech převládá pak optimistický výhled, že domácí ekonomika, zjevně i díky evropské orientaci, posílí natolik, že sami Krymčané se budou chtít vrátit do Ukrajiny.

Zjevně i pod vlivem zbídačené ruské ekonomické reality. Za pozornost stojí i to, že v separatistickém a tedy proruském Donbasu celá polovina respondentů považuje Krym stále za ukrajinský.

Čtěte také

Je tu samozřejmě ještě jedna strana: a to sami obyvatelé Krymu. Většina z nich má nyní ruské občanství. Z principiálních důvodů ho odmítlo jen pár tisíc lidí, mezi nimi řada utlačovaných krymských Tatarů.

Jak dokazuje průzkum RFE/RL přímo na Krymu, mnozí z těch, kteří se stali ruskými občany, se se svou novou příslušností vnitřně neztotožňují a ruský pas přijali jen z existenčních důvodů. Podle očitých svědků se Krymčané obecně ocitli v jakémsi schizofrenním stavu.

Příklad vojenských politruků, kteří popřeli svou ukrajinskou přísahu a složili slib věrnosti ruské armádě, je jen symbolem stavu, v němž vítězí přetvářka a konfidence. Ani většinová krymská společnost, která se skutečně dojímala za zvuků sovětské-ruské hymny, nemá k schizofrenním stavům daleko.

Oslavy prvního výročí referenda o připojení Krymu k Rusku v Simferopolu, hlavním městě Republiky Krym

Na vlasteneckou euforii totiž děsivě doráží ekonomická a sociální realita. Tedy pozdní výplaty dávek, stipendií, váznoucí zásobování, syndrom odloučení. Protože vypravit se do Ukrajiny je těžké a přeplout do Ruska těmi několika přívozy, je stále těžší.

Za pozornost stojí postřeh kyjevské socioložky Iriny Bekeškinové, že nikdo dosud nezjišťoval, kdo z Krymčanů s novým ruským občanství se vzdal současně toho původního ukrajinského?

Lehkost anexe Krymu tak v jistém časovém horizontu může klesnout pod nesnesitelnou tíží reality. Kreml teď má několik možností, jak zahnat hrozící krymskou kocovinu.

Jednou z nich je transplantace nové euforie, nejlépe asi anexí přístupových území, čili anexí Donbasu. Vzhledem k tomu, že rok od té první je druhá okupace málo reálná, dá se očekávat návrat k historicky osvědčené metodě. Zesilování vnitřního tlaku státu na jednotlivce, čili represe, a to nejen na Krymu.

autor: dst
Spustit audio