David Šťáhlavský: Jak vylít ruskou vaničku? …S terorismem i s občanskými právy

15. leden 2014

Novým kladivem na teroristy bude v Rusku "NAK", Národní antiteroristický komitét. Zákonodárci ve Státní dumě ve zrychleném režimu dnes dostali balík zákonů, z něhož ruská media (podle míry asertivity) akcentují tu NAK, tu FSB a jiná přímo vzpomínají na KGB a SSSR. Hlavní cílem je totiž posílení kontroly posledního svobodného prostoru, který Rusům zbyl, tedy internetu. A když už jsem v tom, ještě trochu přitáhněme opratě a posilme policejní stát.

Předlohy zákonů zpracoval autorských kolektiv internetového a daňového cenzora, MV a FSB. Státní bezpečnost má teď znovu, jako dřív KGB, možnost kontrolovat kohokoliv a prověřovat cokoliv, protože podezření na protiprávní jednání, ne tedy ani přímo terorismus, se najde vždy. Zvlášť stojí za zmínku "ryze" protiteroristické ustanovení, podle něhož "fyzická i právnická osoba, která organizuje rozšiřování a předávání informací", musí šest měsíců archivovat a poskytovat bezpečnostním složkách data o uživatelích, včetně jejich diskusních příspěvků.

Litera zákona je ale tak obecná, že se povinnost může požadovat NAK i od správců diskusních siteů na FB. Podobně je to s propagací, podporou a schvalováním terorismu. I toto ustanovení může být účelově zneužito. Mustr tu je: Zákon na ochranu mládeže před propagací netradiční sexuální orientace. Známá norma, která vede k bojkotu ZOH v Soči 2014.

Aby nedošlo k omylu. Nezpochybňuji právo každého státu bojovat s terorismem. Koneckonců Velká Británie zrovna zvyšuje trestní postih teroristů na doživotí. Také Rusko ho teď zavádí, hned u šesti paragrafů Trestního kodexu (§§ 205.1,205.3, 205.4, 205.5, 208.1, 211.3). U dvanácti mění podmíněný trest na vězení.

Pokračuje tedy trend tak typický pro sovětské doby: paušálně přitvrzovat, aby si občané falešně nepřekládali původní význam slov "res publica".

Teroristé ale v tomto ohledu nejsou občané, pokud vůbec v nějakém ohledu si jimi zaslouží být. Teroristé se nebojí trestů, nediskutují na sociálních sítích a také si nepřevádějí po internetu finanční částky, které na nákup bomb jsou směšné, ale pro nevládní organizace a nadační fondy jsou životně nepostradatelné.

Pochybné renomé balíku antiteroristických zákonů dokresluje osoba zpravodaje zákonů poslance Andreje Lugového. Podle britských vyšetřovatelů to byl on, kdo v Londýně otrávil kolegu z KGB, Alexandra Litviněnka, tvrdého kritika Kremlu. Litviněnko také obvinil ruské tajné služby, že samy stojí za některými teroristickými činy. Platné důkazy ovšemže neexistují. Ruská vláda nicméně umí využít terorismus ve svůj prospěch. NAK - Národní protiteroristický komitét vymyšlený v rekordním čase od silvestrovských útoků ve Volgogradu, je platným důkazem.

autor: dst
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.