David Šťáhlavský: Drahý Chávez v srdci Putina

6. březen 2013

Kondolence je třeba pečlivě studovat, protože rafinovaně skrývají poselství pozůstalým. Jako tady: „V této, pro Venezuelu, pohnuté době, po smrti Huga Cháveze, chceme potvrdit svůj zájem o rozvoj konstruktivních vztahů.“ … „Počítáme s tím, že naše vztahy po smrti prezidenta Cháveze budou plodné a vzájemně výhodné.“

Dohromady dvě věty, které se doplňují, ale přitom každá přichází odjinud. První od Baracka Obamy, jehož předchůdce Chávez nazýval ďáblem a americkou ekonomiku světovým parazitem. Druhá věta je od mluvčího Vladimíra Putina, kterého Chávez považoval za bratra. Sám kremelský vůdce, pak zesnulého venezuelského protějška označil za neobyčejného a silného muže, který hleděl do budoucna a nebál se vysokých cílů.

„Je to, jako kdyby Putin odstavil od ropného průmyslu Abramoviče i Děripasku a ještě vyměnil všechny dolarové rezervy na ruble,“ opájí se důsledností „Chávesismu“ stalinista-anarchista Jurij Muchin. Jakkoliv jsou i Kremlu blízké podobné sociální projekty, pepřené kultem osobnosti, vědí tam, že Abramoviče je užitečnější usměrňovat. Chávez pro ně sice mával stejným praporem, ale jinak jedl ze stejně chudé misky jako Fidél. O to víc teď Rusko truchlí nad smrtí venezuelského prezidenta. Oplakává totiž ropu, o kterou může přijít. Chávez nejprve zestátnil vrty, pak ale naleziště otevřel ruské státní společnosti Rosněfť. O jaké bohatství jde, dokazují plány společnosti investovat do nich v průběhu 40 let tři desítky miliard dolarů.

Teď jsou kontrakty ohroženy, stejně jako už vložené finance a úvěrované dodávky zbraní. Venezuela je po Indii druhým největším zákazníkem ruských zbrojovek. 24 stíhaček Suchoj (24), 100 tisíc kalašnikovů, desítky bitevních vrtulníků, to vše v celkové hodnotě přes 6 miliard dolarů, pro Cháveze ale jen za 4 miliard. Na zbytek přijala Moskva směnky kryté bratrským přátelstvím k ropě. Po Chávezově smrti se ale mohou aktiva rychle změnit na pasiva. Ostatně sám „comandante“ bolívarovské republiky předpověděl, že pokud umře, výsledky jeho revoluce rozfouká vítr, protože za ním nestojí silná ekonomika. Pohříchu po něm nezbyla ale ani silná ekonomika. Její stávající rating B1 (od Moody´s) spíše dál klesne.

Ve hře jsou navíc proti Rusům teď znovu silnější Američané. Proto se Putin rozhodl přitvrdit hned na Chávezově pohřbu. Posílá tam tým svých ostrých hochů ze státního businessu klanového typu. Ten tvoří osobní zmocněnec prezidenta, šéf Rostněfti Igor Sečin. Jeho úkolem nebude vztyčovat prapor revoluce a přemítat o zkaženosti kapitalismu, ale po rusku a neústupně bouchnout o stůl účetními knihami a připomenout pozůstalým dluhy, které po nebožtíkovi zbyly. S ruskou paličatostí se už ostatně v Caracasu měli možnost seznámit v různých formách.

Tak třeba vloni, kdy Putin poslal Chávezovi jako dárek štěně ruského teriéra. Bizardního křížence knírače, erdelteriéra, novofudlanda a rotvjalera. Sovětští genetikové svého vyšlechtěnce přezdívali – „Stalinův pes“.

autor: dst
Spustit audio