David Šťáhlavský: Dobré časy krymských delfínů

26. březen 2014

Nadšení z návratu do lůna vlasti, tak si mají miliony Rusů pamatovat navždy přijetí Krymu do Ruské federace. Ostatně sami její noví občané už pocítili moskevskou náruč, když se na Krymu - ze dne na den - posunula časomíra o dvě hodiny napřed, na permanentní letní moskevský čas.

Tahle změna nastala okamžitě, Putin vyhlásil účinnost smluv o vstupu Krymu a Sevastopolu do RF ještě dříve, než je stačil parlament ratifikovat, tedy neústavně, v rozporu se svým, tak proklamovaným právním purismem. Jistě, měl tušení neodkladnosti a výjimečnosti, jak teď Kreml rád argumentuje.

Výjimečnost teď hrozí Krymu v horizontu i dalších měsíců a let. Tak například učitelé nebudou mít prázdniny. Místo nich se budou učit, jak učit podle ruských osnov. Podle #SOS_Krym se množí výpadky elektřiny a potrvá to, než se postaví dieselagregátové elektrárny. 90% elektřiny přichází z Ukrajiny, 100% je Krym závislý na dodávkách vody. Poloostrov je fatálně nesoběstačný, což od 12. století podmiňovalo i výbojnost Tatarů. A, ano, není od věci se tedy ptát po výbojnosti Rusů v 21. století. I proto zřejmě Kyjev stále zásobuje Krym, ale nahlas uvažuje o exportních cenách.

Čtěte také

Co vlastně tedy Rusko získalo, kromě nesoběstačného území, jehož strategický význam kulminoval v éře admirálů Nelsona až Kornilova? Vyhlášená přímořská letoviska? Ani to ne. Žebříček top profesí vedou ne-lázeňské profese v těžebním průmyslu, finančnictví, energetice.

Turismus na Krymu byl zkrátka jen melouch v privátech, provozovaných dělníky z lomu, energetiky, nebo montéry. Právě proto měl Krym žádoucích turistů dostatek. Jezdili sem lidé vycvičení v sovětských spartánských podmínkách, tedy skromnější, protože i jejich příjmy jsou takové. A Krym byl v tomto směru pohádkově levný, na rozdíl od olympijské drahoty v Soči. Byl!

S melouchy totiž skoncoval ruský berní systém a také ruští sovětští Sparťané si dvakrát rozmyslí, než se vydají s prázdninovým batůžkem do chaosu jelcinovských 90. let. Takové jsou dnes totiž poměry cestou vlakem na Krym i na Krymu samotném. A k nim si Rusko anektovalo i tradiční porci místní kriminality. Poloostrov vede černou statistiku v Ukrajině.

Řeklo by se docela drahý špás, kdyby nešlo o bezpečnost v Evropě. Vyjádřeno finančně - 1/2 mld USD, tj. 10 mld Kč, takový byl dosud roční krymský rozpočet, ze 60% dotovaný ústřední vládou. Kolik to bude pod ruskou zkorumpovanou správou, a zda na to vůbec Moskva má, to teď nespočítá nikdo. A tak místní usedlíci jsou na tom podobně, jako krymští delfíni, které zrekvírovala ruská armáda ukrajinskému vojenskému námořnictvu. Jen s tím rozdílem, že delfíni vědí, k čemu je Moskva potřebuje, ke kladení min.

Turistika na Krymu: Letošní sezóna bude zřejmě ve znamení odlivu západních turistů, pocítí to i známé letovisko Jalta

V širším záběru dnes vyšlo najevo, že slibované investice do infrastruktury a třeba na obnovu tatarských sídel, budou mít trochu jiné určení. Podle poslance Státní dumy Pavla Dorochina v přepočtu 25 mld Kč půjde na průmysl, vojenský, a na strategická odvětví. Krym se tedy má stát ze všeho nejvíce obrovskou vojenskou základnou. Sentiment pohádkového letoviska sovětského dětství, který před ukrajinskými "fašisty" chtěli Rusové zachránit, se mění v realitu vojenských polygonů a nástupišť pro další "záchranné" výsadky. Před očima roste svérázná základna pro obranu tradičních hodnot, jak o nich rád mluví ruský prezident.

autor: dst
Spustit audio