David Šťáhlavský: Den ukradeného vítězství

7. květen 2014

Bylo to ještě koncem minulého století: … tehdy prezident Václav Havel řešil na české ambasádě v Moskvě se svým týmem důležitou morální otázku: … zda se účastnit vojenské přehlídky na Rudém náměstí k 50. výročí vítězství SSSR ve Velké vlastenecké válce, či nikoliv.

Letos stojí ta otázka podobně, byť dilema je jednodušší v tom, že výročí není kulaté a Rusko si vystačí samo. Samo se svou bobtnající národní hrdostí a u vědomí své nové velikosti, která výrazně předčí 26,200km2, tedy rozlohu bez boje dobytého Krymu.

A tak bez nadbytečného morálního balastu budou na nejsvětějším "appellplatzu" a náměstí současně pochodovat jak vyznamenaní ruští vojáci, kteří bez insignií zajišťovali krymskou anexi, tak ti, kteří jejich starší soudruhy ve zbrani hnali tehdy v dobách Václava Havla, do vyhlazovací čečenské války.

Čtěte také

V tom bude mít Rusko jistotu nevměšování. Taktika anonymní diverze na Ukrajině a politika Proti všem(!) v mezinárodní politice dává Rusku další jistotu: … toho, že toto vítězství jim nikdo neukradne. Přesvědčení bezejmenného vlastence totiž už od šedesátých let utvrzují v tom, že Rusko neslo největší tíhu boje s hitlerovským Německem. Tím se také vysvětloval nedostatek bytů i třeba výpadky v dodávkách toaletního papíru. Místo věčné slávy a vděku se pak osvobozené národy, jako třeba Češi, dobrovolně vrhli do náručí revanšistů a revizionistů. Ostatně ministr zahraničí Sergej Lavrov to na setkání s veterány řekl jasně:

"Řadu let zavírali v Evropě oči nad tím, jak fašismus získává nové sympatizanty, jak jeho šiřitelé verbují nové následovníky, pořádají pochody na oslavu SS, kterou Norimberský proces uznal za zločineckou. To, co se ale děje teď (míněno na Ukrajině), to je už otevřený fašismus."

Diplomat Lavrov je vzdělaný a inteligentní muž a dobře ví, že účast Lotyšů, či Ukrajinců v národních jednotkách SS vyvolal bezbřehý bolševický teror. A jistě taky ví, jaký je rozdíl mezi nacismem, o kterém vlastně mluví, a fašismem. Ale jako dobrý služebník musí účelově překrucovat fakta a plést pojmy. Navíc "fašista" a "homosexuál" jsou tradičně v Rusku nejtvrdší nadávky.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

A pak …nacismus je morfologicky nebezpečně blízko "našismu", potažmo mládežnické organizace "Naši", o kterou se opíral Putin ve své předvolební kampani. Vystříhaní mladíci s koženými kabáty a neposedně předpažující pravicí, jsou určitě "přímým protikladem" toho, co kritizoval v Západní Evropě Sergej Lavrov.

Čtěte také

Psychóza, kterou Moskva šíří, je natolik silná, že Kyjev zrušil oficiální oslavy konce války, ve které padlo více než 1,3Mio Ukrajinců. Následoval Kharkov a Oděsa. Pro Rusko to bude další záminka, jak obvinit ukrajinskou vládu z podpory "fašismu", neúcty k jimi přivlastněnému Vítězství.

Úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčinov se ale obává ruských provokací na oslavách. Nepokoje na 9. května, zejména zásah proti veteránům, by mohl dobře posloužit Putinovi jako záminka. Jak silnou roznětkou budou očekávané střety tam, kde oslavy nebyly zrušeny, ví v tuto chvíli jen asi Putin a náčelník Hlavní výzvědné správy GRU, která tak příkladně řídila operaci na Krymu.

Přitom není nutné vysílat do "historicky" ruských ukrajinských provincií přímo armádu. Myslí si to i vrchní velitel sil Severoatlantické aliance Philip Breedlove. Stačí správně vyzbrojit a velet místním povstalcům..… Mělo by to jen jednu vadu na kráse, nebylo by to zcela ruské vítězství. Nakolik ruská armáda potřebuje vítěznou válku a nakolik by Kremlu postačila výhra jejich rozvědčíků, to ukážou následující dny a týdny.

autor: dst
Spustit audio