David Šťáhlavský: CIA zbrojí ukrajinskou nezávislost

14. květen 2014

S přesností na měsíc potvrdil John O. Brennan, že byl tajně v Kyjevě. Což ovšem všichni už měsíc vědí. Ředitel CIA, je ostatně odborník na boj s terorismem; byl prvním ředitelem Národního protiteroristického centra (NCTC), které vzniklo nedlouho po útoku na N.Y. dvojčata. V televizním rozhovoru s měsíční prodlevou vyprávěl tedy o své procházce po Kyjevě.

Podle informací online www.gezeta.ru měl pas na cizí jméno a sešel se s úřadujícím premiérem Jaceňjukem a jeho zástupcem Jaremou. Vyprávět o aprílovém Kyjevě ale jistěže nebyl pravý důvod, proč ředitel CIA pozval do své pracovny štáb TV Fusion, patřící do impéria Walta Disneyho.

První zásadní stanovisko v rozhovoru je, že si Ukrajinci zaslouží, aby mohli sami rozhodovat o budoucnosti, bez cizího vměšování. A USA jsou prostřednictvím Ústřední zpravodajské služby připraveni toto právo Ukrajincům garantovat. Ukrajinským bezpečnostním složkám tedy předal Brennan …"informace a prostředky, které potřebují k obnově stability v zemi".

Čtěte také

To, co zásadně Ukrajině chybí je skutečně zkušenost s bojem s teroristy. Sovětské dědictví je sice bohaté na represivní složky, ale potlačení demonstrantů, často spíše intelektuálně, než bojovně zaměřených, nebo umravnění disidentů, to je docela něco jiného, než boj s terorismem. Ostatně sousední Rusko, jako nositel dědičné tradice, by o tom mohlo vyprávět.

Faktem je, že hned druhý den po návštěvě z Langley, odstartovalo prozatímní ukrajinské vedení, resp. úřadující prezident Turčynov, dlouho odkládanou protiteroristickou operaci. První na řadu přišly proruské síly ve Slavjansku, které obsadily několik státních budov. Zásahu předcházelo několik dehonestujících ultimát, která separatisté zvysoka a beztrestně ignorovali.

Faktem je, že buď informace a prostředky CIA nebyly tak účinné, nebo protivník je vybaven také obstojnými prostředky a informacemi od druhé strany. Konkrétně od ruské GRU, tedy vojenské rozvědky MO, která se snaží po svém "bránit nezávislé rozhodovací právo" separatistů. Výsledkem je, že Slavjansk připomíná pevnost, o kterou se oba tábory přetahují už řadu dní. Což vedlo k tomu, že ve městě vázne zásobování a prakticky zmizely hotové peníze.

Město Slavjansk ovládají proruští separatističtí vzbouřenci

Druhou zásadní informací pana Brennana v TV Fusion bylo přiznání síly Ruska. "Je to velká mocnost. Země s obrovským vlivem, zejména ve své části světa," prohlásil v odpovědi na otázku, zda je Rusko nepřítelem USA. Jestliže tedy prvním prohlášením se Amerika přihlásila o právo spolurozhodovat v této ruské zóně, druhým šéf jedné z nejmocnějších tajných služeb na světě uznává sílu protivníka, který ale není nepřítelem.

Co z toho vyplývá? Evropští politologové, jako například Jean-Sylvestre Mongrenier považují americkou pomoc Ukrajině v současné situaci za naprosto přirozenou. Protože jde o udržení teritoriální a občanské suverenity.

Čtěte také

Oleksandr Ochrimenko, ředitel Ukrajinského analytického centra pak považuje za protimluv Brennanovo odhodlání uchránit Ukrajinu od cizího vměšování, když Kyjevu předává informace, zjevně podle amerického výběru. Příznačné je, že ruská media, která se tak ráda chopí každého náznaku amerického vměšování do ukrajinských záležitostí, jsou napodiv ve svých zprávách kusá a ve svých komentářích skoupá.

Z toho lze usuzovat na to, že šéf CIA pro veřejnost stravitelnou formou naznačil, že se rýsuje jakási dohoda mezi Moskvou a Washingtonem. Do jejích podrobností ale z pochopitelných důvodů už nezasvěcené nenechal nahlédnout. Vycházejme ale z toho, že Američani mají většinou podobné životní zájmy, jako další velmoci. Mají přitom tu výhodu, že je umějí prosazovat s větší noblesou.

autor: dst
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.