Dává práci hendikepovaným lidem, provozuje místní muzea a ještě stíhá bavit děti

27. listopad 2018

Celý tento týden vám představujeme lidi s dobrým srdcem, kteří pomáhají druhým. A to je taky krédo oderského podnikatele a místního historika Zdenka Mateiciuce. Skromný sedmdesátník se neúnavně stará o lidi, kterým dnešní doba příliš nepřeje. Provozuje třeba chráněnou dílnu.

Musíme si pomáhat. Tak jsme nazvali tento týden ve vysílání Českého rozhlasu Ostrava. V reportážích se zaměříme na to, jak potřebné a nutné je navzájem si pomáhat.

V jedné z místností chráněné dílny Gerlich pracuje pan Zdeněk Kostiha. „Kompletuju sestavu výrobků pro veterinární účely, lepím to k sobě. Mám zdravotní hendikep, takže moje uplatnění na trhu by bylo určitě horší,“ říká pan Kostiha.

Ve vedlejší prostorné místnosti tři mladé dámy vyrábějí loutky. „To jsou naše děti, naše loutky, do našich loutkových divadel,“ říká oderský mecenáš Zdenek Mateiciuc. Lidé, kteří tady pracují, mají tělesné zdravotní problémy. „Máme tady třeba chlapa, je to bývalý horník, který má zaprášené plíce. Zaměstnávali jsme někdy až 60 lidí, dneska je to prakticky tak, že zaměstnáváme těch lidí dvacet pět,“ dodává.

Zdenek Mateiciuc je navíc tahounem místního historického spolku, který provozuje muzea Katovna a Česko-německého porozumění. V části objektu v centru Oder nechal mecenáš opravit a vybavit čtyři malé byty, které pronajímá Romům. Kvůli lásce k dětem pomáhá v místním loutkovém divadle, kde mluví i některé role. Vedle svých pěti dětí má i několik adoptivních v Indii.

Mám radost, že lidi mají radost.
Zdenek Mateiciuc

Letos chce navíc pozvat malé dcery místních vietnamských podnikatelů k sobě na Vánoce. „Když jsem se jich ptal, jestli budou mít Vánoce, tak tatínek říkal, že bohužel, jednak, že budou v obchodě a jednak, že, ještě tady V Odrách nemají trvalé bydliště, tak nemají ani byt, kde by jim to udělali. Moje děti už pro ně chystají dárky. Dělám to proto, že mě to těší a baví, a že mám radost, že lidi mají radost,“ usmívá se Zdenek Mateiciuc.

Všechny aktivity financuje ze zisku firmy na výrobu stavebních plastů, kterou spoluvlastní. Areál na okraji Oder přitom ani jako továrna nevypadá. Vedle opravené historické budovy společnost obnovila starý park, který zdarma půjčuje na nejrůznější akce.

„Dříve měla každá solidní firma park. Udělali jsme tady jezírko, máme tady dětské prvky pro hraní. A teď jsme tady přidali sošky Na cestě, jak říkáme,“ ukazuje Zdenek Mateiciuc na nové sousoší rodiny se třemi dětmi. To má připomínat lidi, kteří hledají ve světě nový domov.

autor: Michal Polášek
Spustit audio

Související