Dárky nosili skřítkové, chudí měli stromek z kapusty. Nejen v pohádkách Hanse Christiana Andersena

13. prosinec 2016

Olomoucké Vlastivědné muzeum otevřelo v Česku jedinečnou výstavu. Představuje vánoční tradice v Dánsku a současně i tvorbu světoznámého pohádkáře Hanse Christiana Andersena.

K Vánocům patří pohádky, a tak návštěvníky provází výstavou i pohádka Smrček v podání Petra Kubese z Moravského divadla v Olomouci. Pohádka o vánočním stromku, jehož tradice se v Dánsku zrodila v roce 1808, vypráví o pomíjivosti všeho pozemského a pomáhá tak pochopit, že radost máme prožívat v každém okamžiku.

Andersenovy pohádky jsou specifické tím, že zpravidla nekončí dobře a mnohdy jsou jejich hrdiny úplně obyčejné věci, které jednají jako lidé.

Pohádka Smrček připomíná, že tak trochu napůl výstava patří slavnému dánskému spisovateli Hansi Christianu Andersenovi.

„Hans Christian Andersen je dnes snad neslavnější spisovatel na světě. Dánové si ho velmi považují. Je také pravda, že jeho pohádky jsou druhými nejpřekládanějšími texty na světě, hned po Bibli,“ říká kurátorka Veronika Hrbáčková s tím, že výstava pomůže i při nákupu toho správného vydání Andersenových pohádek.

Výběr správného překladu Andersenových pohádek je důležitý

Najdou tu totiž přehled všech překladů. Zvlášť varuje před těmi, které nejsou přímými překlady z dánštiny.

Hans Christian Andrersen napsal na dvě stovky pohádek

„Není jedno, kterou knihu si lidé vyberou. Spousta těch knih je přeložena z jiných jazyků, s různými chybami nebo s pozměněnými konci. My tu předkládáme ty správné překlady,“ dodává Veronika Hrbáčková.

Pohádka Smrček současně ukazuje, jak se Vánoce slavily v Dánsku v 19. století. Výstava dává ale i mnohem širší přehled o adventních a vánočních tradicích.

„Ty, co se liší, tak především v postavě dárce, který dětem nosí dárky. U nás je Ježíšek, v Dánsku to byli skřítkové, které někdy na počátku 19. století zastínil Julemand, což je vánoční muž,“ vysvětluje kurátorka.

Stromeček z kapusty, vánoční servis i speciální pivo

A když už muzeem zní pohádka Smrček, nechybí tu ani ukázky dánských stromků. Opravdu tradiční je ale kapustový stromek.

Kapustový stromeček

„Všechny symbolizují nějaké pohádky, které jsou inspirované právě pohádkami Hanse Christiana Andersena. Tento stromek je z kapusty. je ozdoben tradičními červenobílými ozdobami z papíru. Většinou se na to dávaly dánské vlaječky a kornoutky, do kterých se dávaly různé drobnosti, cukroví a podobně,“ ukazuje Hrbáčková.

Opravdu dánské jsou vánoční talíře, jak uslyšíte od Veroniky Hrbáčkové, s nadsázkou můžeme říct, že se jedná o hodně netradiční komiks. Každý rok byl totiž vánoční výjev jiný.

„Takzvané juleplater jsou talíře z porcelánky v Kodani, která od roku 1908 nepřetržitě každý rok vyvíjí určitý design s vánoční tématikou. Jsou to talíře v modrobílé kombinaci,“ říká kurátorka.

Speciální porcelánový talíř - juleplater

Jedna věc jsou vánoční zvyky, druhá, jak Vánoce prožívají přímo Dánové.

„Vánoce se slaví prakticky celý prosinec. Jsou to oslavy, setkávání se, slavnostní obědy. Stěžejní dny jsou ty vánoční, stejně jako u nás, ale Vánoce tam hned po Štědrém dni končí,“ dodává Hrbáčková.

No a Vánoce i v Dánsku jsou spojené s hodováním. Ke štědrovečerní večeři se jí většinou kachna nebo husa, ale třeba i teplá šunka či pepřená treska. Vše se notně zapíjí speciálním vánočním pivem.

Výstava Vánoce v Dánsku s Hansem Christianem Andersenem jsou už třetí výstavou v olomouckém vlastivědném muzeum, která se věnuje tradicím této severské země. Je ale první s vánoční tematikou. Návštěvníci si ji můžou prohlédnout do 12. února.

Tradiční ozdoby dánského vánočního stromečku
autor: bam
Spustit audio