Dánsko je podle OSN nejšťastnější zemí na světě, Česko je na 27. místě

17. březen 2016

Nejšťastnější lidé na Zemi žijí v Dánsku. Vyplývá to ze Zprávy o světovém štěstí za rok 2016, kterou vydává Organizace spojených národů (OSN). Česká republika se v žebříčku celkem 157 hodnocených zemí umístila v první šestině.

Dánsko obsadilo první příčku už potřetí z celkem čtyř ročníků. Jen loni ho sesadilo Švýcarsko, které je letos druhé.

Další místa patří také severským zemím – třetí je Island, čtvrté Norsko, páté Finsko. Šestá se umístila Kanada a do první desítky pak ještě patří Nizozemsko, Nový Zéland, Austrálie a Švédsko.

Česká republika je v žebříčku na 27. místě, před Českem je třeba Panama, Chile nebo Argentina. Mírně pozadu pak oproti Česku zůstávají Spojené arabské emiráty, Uruguay, Malta, ale třeba i Francie. Například sousední Slovensko je až 45.


Nejšťastnější země na světě (2016)
1. Dánsko
2. Švýcarsko
3. Island
4. Norsko
5. Finsko
...
27. Česká republika

Na konci žebříčku jsou země, kde se válčí nebo kde jsou velké sociální konflikty, které jsou chudé nebo jsou v nich velké sociální rozdíly. Poslední je africké Burundi a od konce jsou další země: Sýrie, Togo, Afghánistán, Benin, Rwanda, Guinea, Libérie, Tanzánie, Madagaskar a Jemen. S výjimkou válečných oblastí – Sýrie, Afghánistán a Jemen – tvoří drtivou většinu z poslední dvacítky africké země.

Bhútán a 'hrubé národní štěstí'

Bhútán – stát, který se proslavil měřením takzvaného hrubého národního štěstí, je v celkovém žebříčku na 84. příčce, tedy zhruba uprostřed. Na druhou stranu je zcela nahoře v tabulce rovnosti rozdělení štěstí, tedy rozdílů mezi mírou štěstí napříč různými sociálními vrstvami. Další v pořadí jsou Komory a třetí je Nizozemsko.

Hrubé národní štěstí je termín, který vytvořil v 70. letech bývalý bhútanský král Džigme Wangčhug, který před deseti lety předal vládu svému synovi. Čtyři pilíře tohoto hrubého národního štěstí, o které by měl podle něj stát usilovat především, jsou udržitelný rozvoj, zachování kulturních hodnot, ochrana přírody a ustavení dobrého způsobu vlády.

Štěstí je subjektivní věc

Zprávu o světovém štěstí vypracovává už čtvrtým rokem pro OSN organizace nazvaná Síť pro řešení udržitelného rozvoje. Hodnotí 157 zemí světa a metodika zkoumání je poměrně složitá. V potaz ale bere v zásadě šest hlavních měřítek: ekonomickou stabilitu a prosperitu, sociální stabilitu a sociální jistotu, vyhlídky na zdravý život, svobodu v rozhodování o vlastním životě, štědrost a vnímání korupce.

Zahrnuje tedy ekonomické aspekty, zohledňuje funkčnost a spolehlivost státní správy, enviromentální aspekty a také společenské vztahy a sociální jistoty. Zároveň je toto hodnocení do jisté míry závislé na subjektivním hodnocení sebe samotného, respektive vlastní společnosti a vlastního státu.

autor: onh
Spustit audio