Daňové ráje způsobují nerovnosti mezi firmami a podkopávají důvěru v demokracii, tvrdí ekonom Petr Janský

22. září 2022
Finančák

Pojem daňový ráj evokuje idylické místo s palmami, bílým pískem a průzračnou mořskou vodou. Idylické je ale jenom pro nadnárodní firmy, které sem přesouvají velkou část svých zisků, aby nemusely platit daně v zemích, kde tyto zisky vytvořily. A právě tyto země jsou tak ročně připraveny o miliardy korun.

A právě tyto země jsou tak ročně připraveny o miliardy korun. V novém Finančáku to uvedl Petr Janský, ekonom z Institutu ekonomických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. „Osobně mi tento přístup velmi vadí,” říká a dodává, že tyto peníze by se veřejnému rozpočtu hodily nejen dnes, v době energetické krize a vysoké inflace.

Zjistit detailnější informace o daňových rájích podle něj připomíná spíše detektivní práci: „Víme toho strašně málo, a proto hledáme data a vhodné metody, jak zjistit co nejvíce detailů,” uvádí.

Kromě toho, že by se ušlé peníze hodily státnímu rozpočtu, navíc daňové ráje vytvářejí nerovnosti mezi firmami. „Daňové ráje si mohou dovolit jen velké společnosti, což znevýhodňuje menší a střední podniky,” upozorňuje ekonom. Tento fakt navíc podle něj podkopává ochotu lidí platit daně a respektovat celospolečenský demokratický systém.

Už politici pracují na řešení, jak daňovým rájům zamezit? Co všechno zjistily tzv. Panama Papers? Co je windfall tax? I na to se ekonoma Petra Janského ptali Iva Hadj Moussa s Richardem Vrdlovcem. Poslechněte si nový Finančák!

autoři: Iva Hadj Moussa , Richard Vrdlovec
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka