Daňové bonusy rodinám není třeba rušit, stačí zlepšit kontrolu

26. leden 2016

Poslanecká sněmovna propustila do třetího čtení novelu zákona o daních z příjmu, podle které se kromě jiného zřizují zvláštní daňové slevy na děti. Na konci loňského roku se přitom v médiích objevila zpráva, že ministerstvo financí uvažuje naopak o zrušení daňových bonusů na děti.

Ty loni stály rozpočet přes devět miliard korun, a to prý i proto, že se s nimi podvádí. Je tato oblast sociální podpory nastavena správně?

„Systém by se měnit neměl, ministerstvo financí by si spíš mělo udělat pořádek v evidenci,“ uvedl v pořadu Pro a proti místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL).

Mladé pracující rodiny s dětmi je třeba podporovat. „Když se podíváte na náklady rodin s dětmi, tak jsou skutečně vysoké,“ dodal.

„Prosazujeme, aby pomoc nebyla vázána na dávky, ale jako pomoc pracujícím rodičům. Mladá rodina s dvěma dětmi je dnes diskriminovanou skupinou, protože náklady spojené s výchovou dětí společnost ne úplně zohledňuje,“ tvrdí politik.

Daňový bonus se může vyšplhat až na 60 tisíc ročně. Nestálo by za to daňové bonusy zrušit, a místo nich zavést sociální dávku vázanou na rodné číslo dítěte?

„Daňový bonus lidé mohou odečíst na základě daňového přiznání. V okamžiku kdy se z toho stane sociální dávka, stane se nárokovou, a bude to další buzerace mladých rodin, které budou muset chodit na další úřad a žádat o peníze, na které mají nárok.“

Současný systém je jednoduchý a funkční. „Jediné, co je potřeba udělat, je zvýšit kontrolu,“ říká Jan Bartošek.


Bartošek: „Nešvar české politiky je to, že když nefunguje kontrolní systém, tak my to raději zrušíme kompletně všechno, a vymyslíme něco nového, místo toho, abychom se soustředili na již stávající a funkční systém, ale jen zavedli lepší způsob kontroly.“

Poslankyně Radka Maxová (ANO) souhlasí, že je potřeba posílit kontrolní mechanismy.


Maxová: „Kritický postoj náměstkyně ministra financí ukazuje, že tu něco nefungovalo, a že se najde významná část lidí, kteří systém zneužijí, protože vědí, že neexistuje kontrolní mechanismus. Opravdu se ukazuje, že když si slevu může uplatnit jeden rodič, tak si jí uplatní oba, protože to je jen na základě čestného prohlášení.“

„Ty byly bohužel na ministerstvu financí nastaveny docela plytce, a teď z toho vyplývá, že některé úlevy lze lehce zneužít.“

Političce spíše chybí skloubení rodinného a pracovního života. „Tedy podpora částečných úvazků, flexibilních úvazků, domácí práce. Budu ráda, když se o tom začne více diskutovat i se zaměstnavateli.“

„Jestliže chceme podporovat rodiny, neznamená to jen úlevy, ale že uděláme celý systém takový, aby se rodiny mohly lépe stěhovat, najít lepší bydlení a práci, ve které jim zaměstnavatelé budou vycházet vstříc,“ žádá poslankyně.

Kritika náměstkyně ministra financí na adresu finančních úřadů a problémů s daňovými bonusy otevřeně hovoří o podvodu, vysvětlila politička.

„Paní náměstkyně odpovídá za daně, a tudíž chce, aby se vybíraly a nebyly zneužívány. To, že to na ministerstvu financí předtím nebylo nastaveno, jen ukazuje, že výběr daní i podpora rodin je možná,“ konstatovala Radka Maxová.

autoři: luv , oci
Spustit audio