Daniel Veselý: USA by neměly trvat na bezpodmínečné denuklearizaci Korejského poloostrova

27. září 2018

Nedávno se v severokorejském Pchjongjangu uskutečnil již třetí mezikorejský summit, přičemž diplomatická ofenziva obou Korejí zdaleka není u konce.

Trumpův Bílý dům by toto úsilí měl bezvýhradně podpořit, a nikoliv trvat na bezpodmínečné denuklearizaci Korejského poloostrova.

V Koreji se opět setkávají rodiny, které před 65 lety rozdělila válka

Setkání válkou rozdělených korejských rodin

Na Korejském poloostrově se tento týden setkávají členové rodin kdysi rozdělených korejskou válkou. Server britské stanice BBC v reportáži líčí shledání blízkých lidí, kteří se však neviděli nejméně 65 let.

Jihokorejský prezident Mun Če-in a severokorejský diktátor Kim Čong-un poslali do Washingtonu jasný vzkaz. Obě dekády znepřátelené země chtějí výrazně zmírnit - a v ideálním případě odstranit - neudržitelné napětí na Korejském poloostrově. Toto odhodlání oba lídři stvrdili podpisem dohody, jež má krok po kroku tuto tenzi redukovat.

Na začátku listopadu bude podél 38. rovnoběžky ustanovena bezletová zóna, obě strany zastaví dělostřelecká cvičení a další vojenské aktivity poblíž demilitarizovaného pásma a ve Žlutém moři bude vytvořena námořní mírová zóna.

Opatrné sbližování Jižní a Severní Koreje vedle bezpečnostních otázek vyžaduje také navázání ekonomické spolupráce, jakož i společenských styků, jak ve společné deklaraci uvedli oba lídři. V praxi se jedná se o zřízení speciální ekonomické zóny, spojení dopravních komunikací či vytvoření zázemí pro rozdělené rodiny.

Opatrné kroky a vytváření důvěry

Tyto a další kroky, o nichž se teprve jedná, jsou nutné k vytvoření vzájemné důvěry mezi oběma Koreami. Běží o obezřetný proces, který není radno uspěchat. Jestliže oboustranné nepřátelství přetrvává celé dekády, nelze naivně očekávat, že se staré rány a příkoří zhojí přes noc.

Jižní Korea hodlá KLDR zasypat cukrem a odstranit jakýkoli náznak biče, soudí Wall Street Journal

Jihokorejský prezident Mun Če-in a vůdce KLDR Kim Čong-un

Dobrá zpráva je, že severokorejský diktátor i nadále tvrdí, že se chce vzdát jaderného arzenálu. Uvádí to redakční komentář amerického listu Wall Street Journal. Tím ale pro něj výčet pozitiv končí.

A tento opatrně kalibrovaný diplomatický přístup, nesoucí zřetelný Mun Če-inův rukopis, je nesmírně potřebný a cenný, vezmeme-li v úvahu, že v sázce je odstranění jaderného rizika z jednoho z neuralgických bodů planety. 

Kim Čong-un ve snaze aplikovat tutéž strategii vůči Spojeným státům oznámil, že jeho země natrvalo zavře dva areály s mezikontinentálními balistickými raketami a je ochotna zastavit i chod jaderného komplexu v Jongbjonu za dohledu mezinárodních expertů, pokud Washington učiní reciproční opatření. Není však příliš jasné, jaká konkrétní opatření má severokorejský diktátor na mysli; patrně jde o zmírnění sankčního režimu.

Jižní Korea odmítá řešit otázku lidí zavlečených do KLDR. Zbabělost, stěžuje si syn oběti

kldr_2_170620-191814_jra.jpg

Když Hwang Won v roce 1969 nastoupil v Jižní Koreji do letadla ke krátkému vnitrostátnímu letu, netušil, že se změní v cestu, která dodnes nebude mít konce. Letoun byl totiž unesen do stalinistické Severní Koreje a osud uneseného zůstává obestřen tajemstvím, rozepisuje se britský týdeník Sunday Times.

Washington však nekompromisně trvá na tom, že sankce budou odvolány teprve až Severní Korea kompletně a nezvratně zruší svůj jaderný program a program na vývoj mezikontinentálních balistických raket.

Jestliže předchozí dva mezikorejské summity vytvořily podmínky pro realizaci historického setkání Donalda Trumpa a Kim Čong-una, zářijová schůzka v Pchjongjangu může vést k oživení tápající diplomacie mezi USA a KLDR. Důkazem je příslib amerického prezidenta Trumpa jihokorejskému prezidentovi Mun Če-inovi, že Spojené státy a Severní Korea v dohledné době uspořádají druhý summit.

Americký prezident Donald Trump zásluhy na redukci napětí mezi oběma Koreami víceméně připisuje sobě, avšak Bílý dům prozatím jen pasivně přihlíží obezřetné diplomacii mezi Pchjongjangem a Soulem. Navíc diplomacie nikdy nebyla silnou stránkou chaotického Trumpova kabinetu.

Daniel Veselý

Trumpův Bílý dům totiž spoléhá na efektivní uzavírání skvělých „dealů“ před kamerami, avšak řešení komplikovaných mezinárodních otázek vyžaduje především obrovskou trpělivost, vůli a schopnost přenést se přes četná úskalí a neúspěchy. A potenciální kandidát na Nobelovu cenu za mír Mun Če-in světu i Washingtonu dokazuje, že takový přístup je více než potřebný.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.