Daniel Veselý: Údery na Sýrii nesymbolizují morální sílu Západu, nýbrž jeho slabost

16. duben 2018

Američany vedené nálety na syrské armádní pozice, jež byly charakterizovány jako odveta za barbarský chemický útok v Dúmě, jsou západními politickými špičkami prezentovány jako účinná morální lekce vražednému režimu Bašára Asada.

Leč společná vojenská operace Spojených států, Francie a Velké Británie je z hlediska mezinárodního práva nelegálním aktem, jelikož nebyla autorizována Radou bezpečnosti OSN a ani jedna z útočících velmocí nebyla Sýrií napadena.

Kritikové ale mohou namítnout, že příslušná rezoluce by byla automaticky vetována Kremlem a že Západ je povinován trestat darebácké režimy.

Nicméně americký prezident Trump neměl k útoku posvěcení Kongresu, jak vyžaduje právní řád Spojených států, britská premiérka Mayová nepožádala o svolení parlament a francouzský prezident Macron podporu parlamentu nezískal.

Ba co více, veřejnost stále nemá k dispozici nevyvratitelné důkazy o Asadově vině – onen kouřící revolver, jež by vojenské akci dodaly patřičnou legitimitu.

Převaha Asadova režimu?

Donald Trump

Chtějí-li Washington, Londýn a Paříž po jiných zemích, aby striktně dodržovaly mezinárodní právní normy, musejí jít samy příkladem. Je však velice pravděpodobné, že syrská armáda v Dúmě smrtící plyn nasadila proti vzdorujícím militantům z Džaiš al-islam, kteří zde způsobovali značné ztráty elitním Asadovým jednotkám.

Damašek si na své konto mohl připsat další vojenské vítězství, přestože při chemickém útoku zahynuly desítky nevinných civilistů. Islamisté ihned složili zbraně, souhlasili s evakuací na sever Sýrie a režim po pěti letech získal kontrolu nad celou východní Ghútou. Ovšem vysokou pravděpodobnost nelze zaměňovat s pádnými důkazy.

Mnozí kritikové dnes připomínají poučnou lekci s neexistujícími zbraněmi hromadného ničení v Iráku. Omezené letecké údery na syrské vojenské pozice ve skutečnosti nesymbolizují morální sílu Západu, nýbrž jeho slabost. Spojenci vynaložili obrovské úsilí, aby při útoku nepřišli o život Rusové, Íránci ani bojovníci z Hizballáhu, a operaci v předstihu konzultovali s Kremlem.

Vojenská odveta reflektuje syrovou realitu syrského konfliktu, tedy jednoznačnou převahu Asadova režimu a jeho spojenců v Moskvě a Teheránu na válečném kolbišti. I západní politické špičky volky nevolky uznávají, že vítězství Damašku v krvavém konfliktu je jen otázkou času.

Daniel Veselý

Radikální obrat ve válce by přineslo jen dlouhodobé vojenské angažmá Západu v Sýrii, jakému jsme byli svědky v Iráku, přičemž jediným výsledkem by bylo ještě větší krveprolití a trvalá destabilizace Levanty.

Autor je komentátorem Britských listů

Spustit audio