Daniel Veselý: Překreslí kauza zavražděného saúdského novináře mocenskou mapu Blízkého východu?

22. říjen 2018

Vražda saúdského novináře Džamála Chášákdžího, v níž má podle dostupných informací prsty saúdský korunní princ Mohamed bin Salmán, vráží klín mezi dekády trvající spojenectví Rijádu a Washingtonu.

Kauza Chášakdží může mít globální přesah. Je dost smutné, ač v geopolitice zcela běžné, že teprve tragický osud exponované osobnosti přiměje vlivné politiky k nezbytné reflexi kontroverzních mocenských vazeb.

Jan Fingerland: Princ utržený ze řetězu

Mohamed bin Salmán, korunní princ Saúdské Arábie, který má nemalé schopnosti, ale i velké ambice, a nic z toho není vyváženo hlubším vzděláním ani životní zkušeností

V posledních měsících jsme mohli sledovat hned dvě bizarní vraždy politického oponenta, případy Skripala a Chášakdžího. Vzájemná podobnost možná není náhodná.

Rijád se už čtvrtým rokem lvím dílem účastní destrukce Jemenu, kde loni podle organizace Save the Children v důsledku saúdské blokády a bojů se šíitskými povstalci zemřely na podvýživu a snadno léčitelné choroby desítky tisíc dětí. Tato nejchudší arabská země se zmítá na pokraji nevídaného hladomoru, přičemž smrt hladem hrozí více než pěti milionům jemenských dětí.

Spojené státy poskytují Saúdům při jemenském tažení logistickou a zpravodajskou podporu, munici a v neposlední řadě diplomatickou imunitu. V loňském roce američtí senátoři málem schválili legislativu, jejímž cílem bylo zablokovat zásilku přesně naváděné munice pro Rijád. Někteří zákonodárci v Kongresu namítali, že prodej zbraní ropné monarchii přispívá k rozsáhlým civilním ztrátám na životech.

Byznys nade vše

Americký prezident i nadále trvá na ekonomické a vojenské spolupráci Spojených států a Saúdské Arábie, a to navzdory sílícím hlasům v Kongresu, požadujícím radikální revizi spolupráce mezi oběma zeměmi – zvláště poté, co vyšlo najevo, že Rijád Chášakdžího gangstersky zavraždil. 

Jan Fingerland: Chášakdží uškodí Saúdům nejvíc až po smrti

Džamál Chášakdží

Zmizení kritika saúdského režimu Chášakdžího je zdánlivě záležitostí jednoho člověka, nebo nanejvýš jednoho státu. To je ovšem omyl.

Trumpova administrativa navázala s korunním princem Mohamedem bin Salmánem - de facto vládcem ropné monarchie - nadstandardní vztahy stvrzené prodejem zbraní za závratných 110 miliard dolarů a bianko šekem pro bombardování a blokádu Jemenu. Není tudíž vůbec vyloučeno, že princ Salmán po setkání s rozšafným Trumpem získal pocit, že je mu dovoleno vše - od potírání jakéhokoliv odporu přes blokádu Kataru, únos libanonského premiéra až po decimaci sousedního státu a likvidaci elitního novináře. 

Jenže v případě Chášakdžího, který loni ze strachu před perzekucí uprchl do USA, kde pro The Washington Post psal sloupky kritizující stávající politiku Rijádu, saúdský princ poněkud přestřelil. Nyní si ve Státech vytvořil mocné nepřátele mezi americkými senátory, a to nejen demokraty, ale i některými republikány.

Marek Hudema: Proč zmizel saúdský novinář novinář Džamál Chášakdží?

Džamál Chášakdží

Některá místa na světě jsou nebezpečná. Můžete tam vejít a zmizíte navždy. Mezi různé pohádkové jeskyně, propasti a koncentrační tábory se teď zařadil i saúdský konzulát v Istanbulu.

Sám Trump by tento nepříjemný incident nejraději zametl pod koberec, protože alfou a omegou jeho konání je uzavírání senzačních „dealů“ před kamerami.

Testem americko-saúdského partnerství budou listopadové volby do amerického Kongresu. Jestliže se demokratům podaří Kongres ovládnout, můžeme očekávat další trhliny v tomto dosud nezlomném spojenectví. V takovém případě nebudou vyloučeny ani sankce proti saúdským pohlavárům či stopka pro multimiliardové vojenské balíčky pro Rijád, což by ideálně mohlo vést k ukončení jemenské tragédie.

Mocenské otřesy na Blízkém východě?

Kauza Chášukdží může mít globální přesah, jelikož v sázce je oslabení mocenské pozice Rijádu na Blízkém východě. Ropná monarchie a Izrael totiž představují klíčové regionální partnery Bílého domu při potlačování íránského vlivu na Blízkém východě.

Daniel Veselý

Kauza zavražděného novináře může Teheránu pomoci. Írán, který je Izraelem, Washingtonem a jeho arabskými spojenci považován za primární zdroj nestability v regionu a který zažívá krušné chvíle kvůli extrémním americkým sankcím, může nyní směle tvrdit, že chaos na Blízkém východě naopak zasévá jeho arcinepřítel v Rijádu.

Spustit audio