Daniel Veselý: Obamova návštěva Saúdské Arábie nic převratného nepřinese

21. duben 2016

Americký prezident Barack Obama navštívil Saúdskou Arábii v době, kdy v USA sílí snahy o objasnění role Rijádu v teroristických útocích z 11. září 2001. Nicméně vrcholní představitelé saúdskoarabské monarchie mohou dál klidně spát, protože samotný Bílý dům toto úsilí prozatím s úspěchem blokuje.

Přední spojenec Spojených států na Blízkém východě Království Saúdské Arábie se netěší zrovna dobrému jménu mezi Američany, na rozdíl třeba od Izraele, a není skutečně divu. Přestože pevné spojenectví mezi oběma státy narušuje sem tam nějaká trhlina, tento svazek trvá již více než 80 let. Je ale zřejmé, že činnost Rijádu na Blízkém východě je nesporně destabilizující.

Tuto domněnku ostatně potvrzuje i americký mainstreamový tisk. Příkladně v listu New York Times se v textu věnovaném Obamově misi v Saúdské Arábii z pera novináře Nicolase Kristofa můžeme dočíst, že diplomatické finesy jsou sice fajn, ale sotva mohou zamlžit fakt, že Rijád hraje „zákeřnou roli spočívající ve vyvolávání nestability“ s tím, že „saúdskoarabští politikové poškozují islám více než Trump a Cruz“.

Kristof rozhodně na adresu Rijádu kritikou neskrblí a dotýká se i tak choulostivého tématu, jakým je brutální válka v Jemenu, pro níž Obamův kabinet Saúdy vedené koalici poskytuje zbraně, a dodává, že Spojené státy kvůli tomu podle Human Rights Watch mohou být namočeny do válečných zločinů.

Čtěte také

Skutečnost je však ještě víc znepokojující, než jak ji vcelku barvitě popisuje Kristof, neboť Saúdská Arábie patří mezi klíčové vnější aktéry tragické války v Sýrii, kde podporuje džihádistické elementy. Syrský konflikt, ač se nyní nachází v relativně klidné fázi, představuje nejděsivější noční můru Blízkého východu a jeho dopady drží Evropu v klinči.

Saúdská Arábie je jedním z předních viníků tohoto neutěšeného stavu. Novinář rovněž taktně opomíjí, že Obamova vláda prodala jednomu z nejhorších režimů na světě rekordní množství zbraní.

Obamova mise v Saúdské Arábie přes sílící volání po revizi vztahů USA s touto zemí nic převratného nepřinese

Dosti ošemetná je navíc skutečnost, že Obamova administrativa přes veškerou rétoriku o dodržování lidských práv nehledí na práva pozůstalých po obětech teroristických útoků z 11. září 2001. Lobbistické tlaky Bílého domu stojí v cestě legislativním snahám některých amerických politiků, kteří se staví za to, aby byla odtajněna 28-stránková část zprávy o okolnostech nejděsivějších útoků na Spojené státy.

Rijád pohrozil, že pokud Kongresem projde zákon, který by jej umožnil činit zodpovědným za jakoukoliv roli v atentátech, odprodá americké investice ve výši až 750 miliard dolarů.

Čtěte také

Ačkoliv se dohady o možné úloze Saúdské Arábie v tomto kolosálním zločinu různí, jestliže má Rijád čisté svědomí, není nutno se stavět na zadní a komplikovat si vztahy s jeho mocným spojencem.

Bílý dům si ovšem nepřeje další roztržku se svým klientem a snaží se celou věc nepříliš elegantně zamést pod koberec. Dává tím ale okatě najevo, že práva obyčejných Američanů musí být položena na oltář vzájemných vztahů s problematickým partnerem.

Americký prezident Barack Obama navštívil Saúdskou Arábii v době, kdy v USA sílí snahy o objasnění role Rijádu v teroristických útocích z 11. září 2001

Avšak Obamova vláda se proti odtajnění části zprávy pojednávající o pozadí teroristických útoků z 11. září 2001 staví i z jiného, možná důležitějšího důvodu. Podle vyjádření ministra zahraničí Johna Kerryho by případné schválení zákona, jenž by umožnil žalovat saúdskoarabské předáky za podíl na těchto atentátech, vytvořil precedent, který by mohl spustit i vlnu žalob na adresu amerických představitelů.

I tento fakt potvrzuje domněnku, že Obamova mise v Saúdské Arábie přes sílící volání po revizi vztahů USA s touto zemí nic převratného nepřinese.

Další komentáře z dnešních Názorů a argumentů si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio