Daniel Veselý: Někteří izraelští vojáci vypovídají o údajných zločinech své armády v Gaze

12. prosinec 2016

Přestože jsou izraelské obranné síly (IDF) řadou pozorovatelů považovány za „nejmorálnější armádu na světě“, počet obětí jejich operací z řad civilistů třeba při opakovaných útocích na Libanon nebo přelidněné pásmo Gazy toto tvrzení popírá. Například izraelská organizace Breaking the Silence přinesla svědectví více než šedesáti izraelských vojáků, kteří loni v létě bojovali v pásmu Gazy, o tom, že zde izraelská armáda s největší pravděpodobností páchala válečné zločiny.

Podle odhadů OSN bylo sedm z deseti usmrcených během 50 dnů trvající operace Ochranné ostří loni v Gaze civilistů – z více než 2200 obětí konfliktu jde o 1462 palestinských civilistů včetně 495 dětí a 253 žen.

Palestinští militanti, kteří odpalovali rakety na Izrael, usmrtili sedm izraelských civilistů a v bojích zahynulo 66 izraelských vojáků. Tento velký nepoměr mezi ztrátami na lidských životech je už smutnou tradicí, a to především v periodických útocích Izraelců na Gazu.

Tato chmurná fakta boří domnělý obraz izraelské armády jakožto morální bojové síly, ač její zastánci mohou poukázat na „přelidněnost“ Pásma a mnohdy vyvrácená tvrzení Tel Avivu o tom, že se za každým civilistou ukrývá radikál z Hamasu nebo že je pod každým domkem skladiště pašovaných zbraní, což je zjevný demografický nesmysl.

Čtěte také

Nevládní izraelská organizace Breaking the Silence, již založili členové IDF a izraelští vojenští veteráni, publikovala zprávu o 237 stranách, která obsahuje více než stovku svědectví více než 60 vojáků včetně důstojníků o tom, jak IDF loni v létě v Gaze údajně vydala nařízení, aby vojáci stříleli po všech osobách, které spatří, i kdyby šlo o civilisty.

Svědci povýtce anonymně vypovídali rovněž o tom, že legitimním terčem bezohledné masivní palby IDF byly celé rezidenční oblasti, kde se nacházela spousta civilistů. V průběhu operace izraelská armáda zničila či vážně poškodila 18 000 budov.

Logo

Jeden voják sloužící u pěchoty, který se zúčastnil operace Ochranné ostří v Gaza City, uvedl, že měli nařízeno okamžitě střílet, jakmile vešli do města s tím, že „kdokoliv se jen odvážil vystrčit hlavu“, byl považován za teroristu, a tudíž za legitimní cíl palby.

Jeho kolega sloužící též u pěchoty vypověděl, že velení IDF vojákům sdělilo, že v bitevních zónách nemají civilisté vůbec co pohledávat, a dodal, že měli střílet po každém, kdo se v dané oblasti mihnul. „Nešlo vůbec o to, jestli nějaká osoba představuje ohrožení či nikoliv. Když jste v Gaze někoho zastřelili, bylo to naprosto v pořádku,“ řekl voják doslova.

Čtěte také

Nejmenovaný poručík, který sloužil ve městě Rafah na severu Gazy, zase líčil, že řada jeho kolegů jednoduše Araby nenávidí. „Nenávist k Arabům jim úplně čišela z očí,“ upřesnil. Jeden seržant se svou nenávistí vůči Palestincům vůbec netajil: „Mě vůbec nezajímají. Nic si nezaslouží – a pokud ano, tak leda vážné zranění nebo smrt.“

Ve zprávě také stojí, že znepokojujícím faktem je skutečnost, že v loni v Gaze nešlo o selhání „několika shnilých jablek“, ale že běží o systematickou politiku přímo diktovanou velením IDF. Doktrína spočívá v tom, že se vedení armády snaží o dosažení minimálních ztrát mezi svými vojáky, i kdyby za to měli civilní obyvatelé Pásma zaplatit životem.

Ačkoliv je organizace Breaking the Silence kritiky označována za propagandistickou sílu mající vlastní „politickou agendu“ a bývá jí vytýkáno, že často vychází z anonymních, a proto nedůvěryhodných zdrojů, řada oficiálních stanovisek Tel Avivu ohledně operací IDF byla mnohdy vyvrácena.

Spustit audio