Daniel Veselý: Miloš Zeman nedokáže důvěryhodně doložit, že Muslimské bratrstvo řídí migrační vlnu

5. leden 2016

Vypadá to, že si český prezident Miloš Zeman vzal malé ponaučení ze svých odpůrců, kteří tvrdě kritizovali jeho vánoční poselství, kde zopakoval, že migrační krize je řízenou islámskou invazí.

V exkluzivním rozhovoru na ČRo Plus podle zlatého novinářského pravidla prezident odhalil dva informační zdroje pro své tvrzení, nicméně učinil tak naprosto nepřesvědčivě. Zbývá celé řada nevyřčených otázek.

Přestože se katastrofické scénáře o islámské invazi do Evropy, jež má být údajně organizována někým shora, stále nepotvrzují, český prezident nadále opakuje, že tomu tak ve skutečnosti je.

Tato teze se pravidelně objevuje především na bulvárních serverech z per různých „analytiků“, aniž by ji však důvěryhodně doložili. Jestliže však toto tvrzení opakovaně zaznívá z úst hlavy státu, je to něco naprosto odlišného.

Čtěte také

Miloš Zeman, zjevně poučen z předchozích chyb, tedy v Interview Plus zopakoval, že migrační vlna není spontánním fenoménem, nýbrž organizovanou a řízenou akcí, s tím, že pro své tvrzení má dva informační zdroje.

Prezident uvedl, že během jeho návštěvy Spojených arabských emirátů mu tamní korunní princ prý prozradil, že střechovou organizací všech islámských teroristických skupin je Muslimské bratrstvo.

Starostí osmadvacítky se stal nepřetržitě narůstající příliv žadatelů o azyl

Není vůbec náhoda, že činnost Muslimského bratrstva je v této zemi zakázána, nelze proto brát výrok vysoce postaveného politika ve Spojených arabských emirátech za relevantní fakt. Navíc korunní princ Zemanovi o řízené migraci nic nesdělil.

Druhým zdrojem, který pan prezident na podporu svého stanoviska uvedl, je marocký ministr zahraničí, který mu sdělil, že se Muslimské bratrstvo snaží ovládnout nejen muslimské země, ale celý svět.

Čtěte také

Na základě těchto poznatků Zeman dospěl k přesvědčení, že islámskou invazi tedy organizuje Muslimské bratrstvo. Na první pohled je patrné, že tato poněkud kostrbatá logická konstrukce postrádá pevné pojivo. Jak mohl český prezident z výroků dvou politických představitelů, jejichž politická agenda je přímo namířena proti muslimským bratřím, vydedukovat, že pohyb milionů osob z především válečných zón je jejich dílem?

Pan prezident by měl vědět, že existuje rozdíl mezi Muslimským bratrstvem v Egyptě, kde byli jeho členové po svržení demokraticky zvoleného prezidenta zahnáni do ilegality a kde jsou tvrdě pronásledováni, a Muslimským bratrstvem například v Sýrii. Navíc z Egypta v době, kdy byli muslimští bratři u moci, nikdo do Evropy „organizovaně neprchal“, a nedochází k tomu ani teď.

Zeman dospěl k přesvědčení, že islámskou invazi tedy organizuje Muslimské bratrstvo

Další indicií, již v interview Zeman na podporu svého tvrzení o řízené islámské invazi uvedl, má být odhad Interpolu, podle nějž je do této invaze zapojeno 30 tisíc převaděčů, a podle další indicie operuje jen v Turecku 25 tisíc pašeráků s lidmi.

Český prezident však poněkud nechápe, že tato převaděčská síť je právě tragickým produktem spontánní uprchlické vlny, na níž se snaží leckdo vydělat. To samo o sobě ale soudný člověk nemůže považovat za důkaz centrálně řízené islámské invaze do Evropy.

Čtěte také

Miloš Zeman v rozhovoru ukázal, že nedokáže rozpoznat základní rozdíly mezi Al-Kájdou v Sýrii a Frontou an-Nusrá, což je jedno a to samé.

Jeho poradci na zahraniční politiku by mu měli přehledně vysvětlit základní fakta týkající se spletitého syrského konfliktu, jenž generuje skutečné válečné uprchlíky, kteří prchají nejen před militanty z Daeše, jak prezident sdělil, ale i v důsledku válečných střetů mezi Asadovými vojsky a takzvanými rebely.

Spustit audio