Daniel Veselý: „America First“, nacionalismus a populistické Trumpovy sliby i činy děsí liberály

31. leden 2017

Donald Trump ve svém inauguračním projevu opět zdůraznil tezi, s níž si úspěšně razil cestu od primárek až ke svému volebnímu vítězství. Slogan „America First“ však není originálním receptem z dílny nového amerického prezidenta a je navíc obestřen temnou historií.

Donald Trump během inauguračního ceremoniálu přednesl spatra bezesporu kontroverzní řeč. Třebaže Trump zprvu tvrdil, že projev vypracoval sám, za jeho vznikem stojí prezidentovi blízcí spolupracovníci Steve Bannon a Stephen Miller. Oba muži byli v nedávné minulosti úzce spojeni s ultrakonzervativním webem Breitbart News, jehož činnost se opírá o vyhrocený nacionalismus, je zaměřena proti údajně privilegovaným menšinám a nezřídka se vyznačuje falešným zpravodajstvím.

Stojí za zmínku, že Breitbart News pojí ideologické pouto s radikálně pravicovým hnutím Alt Right, v jehož čele stojí Richard Spencer, jenž neblaze proslul citací nacistické propagandy na veřejnosti a kritickými poznámkami na adresu Židů. Sám Bannon označil Breitbart News za platformu Alt Right a Spencera nazval duchovním lídrem tohoto hnutí.

Dějiny se opakují

Temný nacionalistický tón, vyhrocené řečnické obraty a populistické sliby – to jsou opěrné body Trumpova projevu, jehož leitmotivem je slogan „America First“. Inaugurační řeč novopečeného prezidenta vyděsila nejednoho liberálního pozorovatele. Ačkoli někteří komentátoři v Trumpově projevu spatřovali prvky socialismu, ba dokonce zaníceného revolucionářství, lze o tom vzhledem k politické afiliaci Bannona a Millera úspěšně pochybovat.

Logo

Prezident Trump a jeho poradci však nepřicházejí s novou politickou doktrínou, jak by se mnozí mohli domnívat. S heslem „America First“ na rtech vyhrál v roce 1916 prezidentské volby Woodrow Wilson, který se snažil uchlácholit americké voliče slibem, že se Spojené státy nezapojí do válečného konfliktu v Evropě. A přestože Wilson do Bílého domu vstupoval jako izolacionista, jeho politickým odkazem je takzvaný wilsonovský idealismus a z něho vycházející mesianistická úloha USA ve světě.

Sloganem, s nímž Trump obrazně dobyl Ameriku, se o dvě dekády později zaštítili odpůrci amerického tažení proti Hitlerovi a zároveň nesmlouvaví kritikové prezidenta Roosevelta. Hnutí s názvem America First Committee (AFC) bylo založeno v roce 1940. V době jeho největšího rozmachu mělo 800 tisíc členů, včetně konzervativců, socialistů i tehdejších prominentů, namátkou budoucího prezidenta Geralda Forda.

America First a antisemitismus

Mnozí z přívrženců hnutí, kteří prosazovali uzavření mírové dohody s Hitlerem, však své izolacionistické postoje opírali o antisemitismus. Ačkoli někteří notoričtí antisemité jako Henry Ford museli AFC opustit, další zůstávali a pokračovali ve svých verbálních útocích proti Židům.

Jedním z předních mluvčích hnutí byl Charles Lindbergh, který v projevu z roku 1941 vyjádřil pochopení pro nacistickou perzekuci Židů v Německu a také tvrdil, že američtí Židé chtějí, aby Spojené státy vyhlásily Třetí říši válku. Lindbergh rovněž oprášil antisemitskou mytologii, když prohlásil, že největším nebezpečím pro Spojené státy je značný vliv Židů ve vládě, médiích a kultuře.

1917-03-05 Druhá inaugurace Woodrow Wilson

Hnutí AFC mělo doslova jepičí život, neboť tři měsíce po napadení Pearl Harboru a vstupu Spojených států do 2. světové války bylo rozpuštěno. Spojíme-li temnou historii sloganu „America First“ a xenofobní výroky Donalda Trumpa, nemůžeme se ubránit pocitu, že jde o dvě strany téže mince.

Spustit audio