Daniel Kroupa: Zlozvyk nezákonného vládnutí

4. červen 2021

Zpráva, že oba senáty Nejvyššího správního soudu vydaly 2. června 2021 rozsudky, v nichž vyslovily nezákonnost plošného uzavření mateřských a základních škol podle mimořádných opatření ministerstva zdravotnictví z 12. dubna a 19. dubna 2021, se sice ocitla na předních stranách novin, ale nikoho příliš nepřekvapila.

O den dříve jsme se totiž od téhož soudu dozvěděli, že opatření, kvůli kterému zůstávaly na přelomu dubna a května zavřené restaurace, bylo v rozporu se zákonem.

Čtěte také

A již před tím zazněly podobné rozsudky, z nichž vyplývalo, jak má vláda a ministerstva v takových situacích postupovat. Ani z nich se však vládní politici nepoučili, nebo poučit nechtěli. Zdá se totiž, že se tak namnoze stalo nikoli z hlouposti, ale z vychytralosti. Jednali vědomě nezákonně, protože sázeli na to, že než soud rozhodne, opatření již přestanou platit.

Zde je ovšem třeba se pozastavit. Premiér i ministři přece získali své funkce na základě slibu, který slavnostně složili do rukou prezidenta. Zněl takto: „Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její Ústavu a zákony a uvádět je v život. Slibuji na svou čest, že budu zastávat svůj úřad svědomitě a nezneužiji svého postavení.“

Vykonávat moc nezákonným způsobem?

Ano, může se stát, že v mimořádné situaci, jako je například epidemie, musí vláda činit překotná, ale nutná rozhodnutí, aby ochránila zdraví občanů, a přitom přehlédne některé zákonné ustanovení.

Čtěte také

Také může nastat situace, kdy není jasné, jak má být příslušný zákon aplikován. Taková pochybení lze přehlédnout. Soud na ně poukáže a vláda svou vyhlášku opraví, anebo změní příslušný zákon tak, aby danou situaci řešil účinněji. I toho jsme byli v uplynulém roce svědky. Jednat však vědomě v rozporu s platnými zákony je v demokratickém právním státě nepřípustné, protože je to zneužití státní moci vůči občanům.

V ústavní Listině základních práv a svobod v Článku 2 (2) se praví, že „státní moc lze uplatňovat jen v případech a v mezích stanovených zákonem, a to způsobem, který zákon stanoví“. Vláda podle tohoto dokumentu – Článek 4 (1) – může občanům ukládat povinnosti „toliko na základě zákona a v jeho mezích a jen při zachování základních práv a svobod“.

Když občan poruší zákon, je vystaven trestnímu stíhání. Dopustí-li se nezákonného jednání politik vybavený výkonnou mocí a „způsobí-li takovým činem značnou škodu nebo jiný zvlášť závažný následek“, jedná se podle trestního zákona o zneužívání pravomoci veřejného činitele.

Daniel Kroupa

Nejsem si jistý a netroufám si ani posuzovat, zda nezákonným jednáním vlády či jejích členů došlo v uvedeném případě k těmto trestným činům. O tom ať uvažují povolanější lidé, než jsem já. Co však považuji za zřejmé, je, že vláda si zvykla vykonávat svou moc nezákonným způsobem a měla být proto odvolána. Už jen z toho důvodu, abychom si na to nezvykli i my občané.

Autor je filozof a pedagog 

autor: Daniel Kroupa
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.