Daniel Kroupa: Úkol pro nového ministra zdravotnictví

25. září 2020

Již v létě ke mně dorazila zpráva, že hygienici nestíhají nejen trasování, ale ani včasné informování lidí, kteří podstoupili test na koronavirus.

Kohosi z mých blízkých, který potřeboval včasné výsledky testu kvůli jinému urgentnímu lékařskému vyšetření, to stálo pěkné nervy.

Čtěte také

Jak by to mohlo dopadnout, nebýt ochotné zdravotní sestřičky, která podstoupila telefonické martyrium a všechno nakonec zařídila, nechci ani domýšlet. Proč si proboha ta hygiena nezřídí jednotné call centrum, kde by se každý dozvěděl, jak to s ním stojí, ptal jsem se sám sebe a nenacházel odpověď.

Teprve nyní jsem ji získal z článku na serveru Seznam Zprávy. To call centrum již mohlo údajně být na jaře, jenže hygienici se jeho zřízení bránili, protože nechtěli připustit, aby rozhovory s pozitivně testovanými o jejich kontaktech vedli narychlo zaškolení pracovníci.

V každém kraji měli svůj zavedený systém, kterého se nechtěli vzdát, a starší zaměstnanci se bránili tomu, aby se museli učit nové věci na počítači. Výsledek? Zpožděné informace, chyby v datech, zbytečné fronty. Druhou vlnu s pohodlným papírováním však nemohou úředníci zvládnout a nakonec se stejně musí udělat to, co mohlo být už na počátku. A, abych nezapomněl, jeden padlý ministr, který si včas neuměl dupnout.

Rychlé testování a trasování

Pomalu vyplouvá na povrch, jak jsou některé státní instituce neschopné pružně reagovat na úkoly, kvůli nimž byly zřízeny. Ne, nehodlám spílat hygienikům a hygieničkám, kteří jsou v plném nasazení od jara a ani nyní nemají optimistické vyhlídky na odpočinek. Když se dozvídáme, jak nízké mají platy a v jak nerovném jsou postavení vůči jiným zdravotníkům, sotva dospějeme k jinému závěru, než že je problém systémový.

Čtěte také

Do podfinancované instituce s mizernou vyhlídkou na kariérní růst se mladí, schopní lidé nehrnou a narůstá počet těch, kterým se nepodařilo najít něco lepšího; setrvávají, aby to v poklidu doklepali do penze. Po nich nikdo nemůže chtít, aby opouštěli staré návyky, hledali nová řešení a brali na sebe riziko neúspěchu. Šéfovat takové instituci musí být k uzoufání.

Zda skutečně jsou takové i naše krajské hygienické stanice, nevím. Mám o nich jen kusé informace. Ale ta záležitost s call centrem mě přece jen znepokojila. Vždyť od počátku koronavirové pandemie odborníci zdůrazňují, že základním předpokladem toho, abychom se s ní úspěšně vyrovnali, je testování a trasování. A pokud ani jedno, ani druhé nezvládáme dostatečně v době, kdy jsou počty nakažených ještě relativně malé, je namístě se ptát, co se asi bude dít, až narostou.

Daniel Kroupa

Rozptýlit tyto obavy a zařídit, aby testování a trasování probíhalo rychle, efektivně a v potřebném rozsahu, je jedním z důležitých úkolů nového ministra zdravotnictví. Říká se o něm, že si dupnout umí. Tak uvidíme.

Autor je filozof a pedagog

autor: Daniel Kroupa
Spustit audio