Daniel Herman: Nelze dávat rovnítko mezi etnickou a politickou příslušnost

13. květen 2016

Ministr kultury Daniel Herman z KDU-ČSL se o víkendu jako první člen české vlády oficiálně zúčastní výročního sudetoněmeckého sjezdu. Ministr navštíví Norimberk se souhlasem českého premiéra Bohuslava Sobotky a na pozvání bavorského premiéra Horsta Seehofra.

„Rozhodně se jedná o posun ve vzájemných vztazích, protože je to vlastně poprvé, kdy se člen vlády České republiky zúčastní tohoto každoročního setkání,“ říká v Ranním Plusu ministr kultury Daniel Herman a pokračuje: „Je to v podstatě jakási logická odpověď na vstřícnost ze sudetoněmecké strany, především co se týká změny stanov Sudetoněmeckého krajanského sdružení, které se oficiálně zřeklo jakýchkoliv majetkových požadavků, tak aby nebyly zpochybňovány majetkoprávní jistoty občanů České republiky.“


Předseda KSČM Vojtěch Filip Hermana vyzval, aby kvůli avizované účasti na sjezdu odstoupil. Daniel Herman ve vysílání řekl, že to chápe jako populistické gesto a přemýšlet o svém odstoupení nehodlá.

Herman připomíná, že řada sudetských Němců v době nacismu trpěla. „Jenom po 15. březnu, když hitlerovská vojska obsadila zbytek Československa, byli sudetoněmečtí antifašisté v počtu zhruba 20 000 lidí odvlečeni do koncentračních táborů. Za to se také omluvil bývalý premiér Jiří Paroubek, že po válce i na ně dopadla ta šovinistická nenávist založená na principu kolektivní viny na základě etnického původu. A to si myslím, že je to jádro, že nelze dávat rovnítko mezi etnickou a politickou příslušnost,“ zdůrazňuje Daniel Herman.

Záznam rozhovoru s ministrem kultury z KDU-ČSL Danielem Hermanem a komentář Roberta Schustera z Lidových novin najdete v audioarchivu Českého rozhlasu Plus.

autoři: bur , jpr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.