Daniel Craig opět Bondem. V dalším díle se buď ožení, nebo zemře, předpovídá Fila

11. červenec 2017

Daniel Craig se popáté stane agentem 007, nová bondovka by se měla začít točit příští rok. Informaci jako první přinesl britský bulvární deník Mirror s odvoláním přímo na producentku Barbaru Broccoli, která je při obsazování klíčová. Sám Craig přitom po natáčení poslední bondovky Spectre z roku 2015 prohlásil, že by si raději podřezal žíly, než aby natočil další filmové dobrodružství britského špióna.

„Chápu, že ho to tehdy nebavilo. Byl unavený po natáčení a zatížený bondovským stigmatem, takže neměl moc šanci hrát jiné role. Ještě pořád je ale ve věku, kdy je schopen Bonda zahrát v dobré fyzické kondici,“ říká filmový kritik Kamil Fila.


Pro producenty série je rozhodnutí o hlavním představiteli naprosto klíčové. Jde totiž o velký byznys.
Poslední bondovka Spectre se přiblížila hranici 900 milionů dolarů, předposlední Skyfall tvůrcům vynesla dokonce přes milardu dolarů.
Za titulní píseň získala zpěvačka Adele Oscara za skladbu roku – a producenti po ní prý budou chtít další song.

Smlouva sice ještě asi není podepsaná, únik informace ale ukazuje, že Craig je na nabídku ochoten kývnout. A že tvůrci v něm stále vidí potenciál pro napsání pátého dílu.

Ten by podle Fily mohl příběhově navázat na film V tajných službách Jejího veličenstva z roku 1969, ve kterém se Bond oženil, ale manželku tragicky ztratil. Nasvědčuje tomu prý závěr poslední bondovky Spectre. V recenzi na ní Fila napsal, že v dalším díle se musí James Bond buďto oženit, nebo zemřít.

„Tvůrci do budoucna se změnou v obsazení rozhodně počítají, zajímavý by byl třeba Idris Elba, který je, řekněme, Afroangličan,“ myslí si filmový publicista. Kromě Elby se v minulosti spekulovalo o jménech jako Tom Hardy nebo Aidan Turner.

Idris Elba by mohl být dalším Bondem, i když se však podle autora nejnovější knižní bondovky, na roli prý nehodí, protože vypadá „moc drsně, jako někdo z ulice“ (fotka z filmu Pacific Rim)

Černý Bond by už nešokoval

S tím souhlasí i filmová kritička Jindřiška Bláhová: „Obsazení černého herce by bylo fantastické a revoluční. Myslím, že to k tomu spěje. Bylo by zajímavé sledovat, co to s tím žánrem udělá. Společnost se v tomhle ale hodně posunula, takže už by to nebylo až tak šokující.“

Podle ní ale není vůbec jisté, že se producenti cestou takto radikální změny skutečně vydají. Spíše prý budou tíhnout ke klasičtějšímu britskému typu. „Kdokoli se ale stane dalším Bondem, bude se potýkat se stejným problémem jako Daniel Craig. Fanoušci se budou zpočátku bouřit. A pak ho možná přijmou, pokud bude splňovat základní bondovské rysy.“

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.