Dan Ťok: Mýto budeme mít za třetinu peněz, než jsme platili v minulosti

Policisté se zabývají kauzou tendru na mýto a společnosti Kapsch. Z informací, která zveřejnila média, vyplývá, že Jaroslav Faltýnek se setkal s ředitelem společnosti Kapsch, a také se šéfem antimonopolního úřadu. „V každém případě mě to překvapilo,“ říká ve Dvaceti minutách Radiožurnálu odcházející ministr dopravy Dan Ťok.

Proces tendru na mýto řídilo podle Ťoka ministerstvo, a do toho Jaroslav Faltýnek neměl možnost zasáhnout. „Byl bych opatrný na spekulace, radši bych počkal, až policie vyšetří, zdůvodní a možná i přehraje, co se na těch schůzkách dělalo,“ vysvětluje.

Čtěte také‚Spousta věcí, se kterými je potřeba pohnout.‘ Podle expertů čeká Kremlíka na dopravě hodně práce

Připouští zároveň, že pokud běží jakákoliv soutěž, tak se setkávat se jejími účastníky nebo o orgány dohledu, což je v tomto případě ÚHOZ, není šťastné. „Konečný soud bych si opravdu nechal až poté, co řekne policie,“ dodává.

A jak sám říká, policisté se v souvislosti s kauzou obrátili i na něj, stejně tak, jako se obrátili na ministerstvo. „Vyslýchali mě jako svědka,“ říká s tím, že si vyžádali dokumenty týkající se tendru na mýto, a to od člověka, který to měl na starosti.

Tlak na ministerstvo

Dan Ťok také potvrzuje, že na ministerstvu v souvislosti s kauzou cítili velký tlak. „Někomu se mohlo hodit mít slabého ministra, který není schopen pod tlakem vysoutěžit dalšího provozovatele, a v takové situaci se té firmě asi funguje lépe,“ říká.

Zároveň si nemyslí, že by se měl zvrátit výsledek tendru na provozování mýta – nevěří tomu, že by společnost, která tendr vysoutěžila, tedy společnost Czech Toll/Sky Toll, nebyla schopná systém postavit a začít provozovat.

„Dnes už jsou asi za polovinou implementace. Tendr by měl doběhnout,“ uzavírá s tím, že cesta není zpět, což je správné – mýto bude za třetinou peněz, než se za něj platilo v minulosti.

autoři: Marie Bastlová , prh

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.