Dan Ťok: I po zprávě ÚOHS jsem přesvědčený, že mýtný tendr je v pořádku

10. květen 2018

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zrušil tendr na výběr mýtného od roku 2020, v němž zvítězilo konsorcium CzechToll před současným provozovatelem – firmou Kapsch. Takové rozhodnutí se nelíbí ministru dopravy Danu Ťokovi, který ve Dvaceti minutách Radiožurnálu potvrzuje, že se ministerstvo odvolá.

Podle úřadu ministerstvo nezaručilo, že všichni uchazeči dostali stejnou zadávací dokumentaci. S tím ale Ťok nesouhlasí.

„95 tisíc dokumentů je velmi riskantní dávat na nějaký web a nechat to stahovat, protože by mohli být stížnosti, že to všichni nedostali včas a ve stejný okamžik. Tak jsme to dali na fleš discích, a je to standardní způsob všude ve světě,“ upozorňuje.

Podle ÚHOS na předávacích protokolech ale nebyl například údaj o počtu souborů, které na disku jsou. I s tím Ťok nesouhlasí. „To, že má být v předávacím protokolu seznam dokumentů je s odpuštěním neznalost toho, jak se s těmi věcmi zachází,“ dodává.


Je mi líto, že se tady někdo rozhodl, že neumožní vybírat mýto o miliardu levněji každým rokem.Dan Ťok

Celý charakter soutěže podle Ťoka ukázal, že čtyři uchazeči se kvalifikovali podle dokumentace, kterou dostali, porozuměli jí a byli podle ní kvalifikování. Tito uchazeči podali také srovnatelné nabídky.

„Ukázalo se, že soutěží jde mýto vybírat mnohem efektivněji, než se dělo posledních 13 let, a my to shodíme jenom proto, že se to někomu nehodí?“ uzavírá.

autoři: prh , Jan Moláček
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.