Další Putinovy hrozby

19. září 2014

Ruský prezident Vladimir Putin údajně vyhrožoval, že kdyby chtěl, ruští vojáci by mohli být během dvou dnů nejen v Kyjevě, ale také v Rize, Vilniusu, Tallinnu, Varšavě a Bukurešti.

Píše o tom list Süddeutsche Zeitung. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov podle agentury DPA označil zprávu o údajném rozhovoru za "obyčejnou kachnu".

"Jestli jsou tyto zprávy pravdivé, byl by to první případ, kdy vládce Kremlu vyhrožoval přímo členům Evropské unie a NATO," upozorňuje server polské televize TVN 24. Putinovy výhrůžky údajně padly v rozhovoru s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem, který o nich minulý pátek informoval předsedu Evropské komise Josého Barrosa. Alespoň podle záznamu, který z jednání pořídila evropská diplomatická služba, a s nímž byli právě seznámeni němečtí novináři.

Komentátor nezávislé rozhlasové stanice Echo Moskvy ke zprávě poznamenal, že Putin musí být velkým kouzelníkem, když jeho tanky za tak krátkou dobu dorazí nejen do Kyjeva, ale i do dalších pěti metropolí. V satirickém komentáři také dodal, že ruské letectvo je schopné bombardovat Varšavu a Bukurešť během půl hodiny.

Čtěte také

Putin údajně Porošenka také varoval, aby nevkládal přílišné naděje do Evropské unie. Prý kdyby chtěl, tak by mohl uvnitř Evropské unie za pomoci několika členských států vytvořit "blokační menšinu", která by ochromila veškeré rozhodování unie o krocích nepříznivých vůči Rusku.

Sám Barroso koncem srpna podle italského listu La Repubblica řekl, že mu Putin během jednoho telefonátu vyhrožoval, že pokud bude chtít, zabere Kyjev za dva týdny, a tak ho EU nemá provokovat dalšími sankcemi. Moskva následně vyjádřila pobouření nad tím, že předseda Evropské komise prozradil podrobnosti z důvěrných rozhovorů.

Prezident Petro Porošenko ukazuje dohodu o přidružení Ukrajiny k Evropské unii

Putin, jak uvádí Echo Moskvy, leckdy sahá po hodně drsných výrazech: svého času sliboval čečenským teroristům, že jim „vymáchá hlavy v záchodových mísách“, či hrozil "pověsit za koule" Michaila Saakašviliho, předchozího gruzínského prezidenta a nepřítele Kremlu ve válce o separatistické provincie Abcházie a Jižní Osetie.

Moskva oficiálně popírá, že by se jakkoli angažovala v konfliktu na východě Ukrajiny, kde bylo během pěti měsíců bojů mezi proruskými povstalci a vládními jednotkami zabito více než 3000 lidí. Podle Kyjeva a Západu ale právě Moskva sehrává v konfliktu klíčovou roli. Sankce proto mají přimět Putina, aby přestal rebely zásobovat.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: smi
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.