Další ozbrojený střet mezi vládní armádou a Tuaregy v Mali

29. květen 2014

K novému konfliktu došlo v posledních dnech v Mali. Tamější Tuaregové unesli v půlce května 28 malijských vojáků a státních zaměstnanců, aby dali najevo nespokojenost s oddalováním mírových rozhovorů, k nimž se malijská vláda zavázala v loňské dohodě o příměří.

Ta ukončila povstání, které Tuaregové zahájili před dvěma lety s cílem získat nezávislý stát na severu země. Z obsazeného území je však nakonec vytlačili islamisté napojení na Al Kajdu a do boje proti nim se pak s pomocí Tuaregů pustila Francie.

Po rozprášení islamistů se v Mali vloni konaly prezidentské volby, ale nová hlava státu Boubacar Keïta jednání o plánované tuarežské autonomii nezahájil a Tuaregové v prosinci vypověděli příměří.

Po únosu v půli května malijská armáda zaútočila na baštu Tuaregů, město Kidal, aby rukojmí osvobodila. Vypukla bitva, při které bylo zabito přes 20 lidí, ale vládní vojáci Kidal nedobyli. Do konfliktu vstoupil jako prostředník mauretánský prezident a předseda Africké unie Mohamed Ould Abdel Aziz, jenž vyjednal dohodu o příměří, kterou tři tuarežské skupiny a malijská vláda podepsaly o víkendu, píše africký server All Africa.

Čtěte také

Zavázaly se v ní, že propustí všechny vězně, pomohou humanitárním organizacím s distribucí pomoci, budou dodržovat lidská práva, zřídí mezinárodní komisi, která vyšetří nejnovější konflikt, a začnou jednat o míru.

Tuaregové však odmítli požadavek prezidenta Keïty, aby se obě strany stáhly na původní pozice, takže dál ovládají Kidal a několik dalších měst. Politologové mají obavy, aby se konflikt nerozvinul v podobnou válku, jaká zachvátila Mali před dvěma lety, dodává agentura Reuters.

Ženy z Mali prosévají obilí. Život plyne dál i navzdory probíhajícímu konfliktu.

Připomíná také, že do posledních bojů mezi Tuaregy a malijskou armádou se nezapojily mírové sbory OSN ani francouzští vojáci, kteří v Mali stále v omezené míře pobývají. Před boji však začali znovu utíkat obyvatelé severních měst na jih, zejména vládní úředníci. Představitelé vlády naznačili, že pokus o osvobození rukojmí nenařídila vláda a rozkaz k útoku na Kidal dal zřejmě nějaký nižší velitel, který vzal iniciativu do svých rukou.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: gzb
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.