Další možná příčina autismu

21. březen 2013

Autismus u dítěte zřejmě může souviset i se zneužíváním, kterým kdysi trpěla jeho matka. Naznačují to výsledky nové epidemiologické studie.

Zneužívání a týrání v dětském věku na ženách zanechává stopy, které mohou ovlivnit jejich budoucí život a dokonce život jejich potomků. Podle statistik je u takových žen zvýšené riziko konzumace návykových látek, kouření, těhotenské cukrovky a předčasného porodu. To vše jsou faktory, které mohou zasáhnout do vývoje mozku lidského plodu. Andreu Robertsovou z Harvardské školy veřejného zdraví a její kolegy zajímalo, jestli existuje nějaká souvislost mezi zneužíváním a týráním žen v dětství a rizikem rozvoje autistické poruchy u jejich potomků.

Studie se zúčastnilo 55 tisíc žen, které mají děti s autistickou poruchou a které byly ochotné vyplnit dotazník ohledně týrání a zneužívání v průběhu dětství. Výsledky analýzy získaných údajů byly nečekané. Riziko, že dítě bude trpět autismem, bylo u žen, které v dětství trpěly týráním a zneužíváním, významně vyšší než u těch, které nic podobného nezažily.

Pozoruhodné je ale především to, že samotné faktory jako těhotenská cukrovka a užívání návykových látek tento jev vysvětlují jen z velmi malé části. Hlavní příčinu, proč zneužívání a týrání žen v dětství zvyšuje riziko autismu u jejich dětí, se zatím nepodařilo přesně určit.

Jednou možností je, že stres vyvolává epigenetické změny DNA, které ovlivňují aktivitu genů a které se přenášejí na potomky. Alternativou je, že týrání a zneužívání v dětství zasáhne do způsobu, kterým ženy reagují na stres. Jeho součástí by mohl být například vyšší sklon k zánětlivým reakcím, které mohou poškodit mozek plodu.

Zdroj: JAMA Psychiatry

autor: Tvůrčí skupina popularizace vědy
Spustit audio