Další knihu už asi nenapíšu. Nechce se mi, říká spisovatelka Milena Holcová

21. listopad 2021

„Za každou cenu se snažím přijít na to, co je pravda, co je autentické. Snažím se věci vidět objektivě,“ říká spisovatelka Milena Holcová. Začít by měl přitom člověk u sebe a i na vlastní osobu nahlížet poctivě, radí. „Pokud si budu namlouvat, že oni jsou špatní a já jsem ta hodná, tak se nikam nedostanu,“ dodává v pořadu Hovory.

Potřebu psát cítila už od dětství, první manžel ji ale v literární touze nepodpořil. „Začala jsem psát potom, co jsem poznala svého současného muže. Řekl mi: ‚No, tak to dělej. Nějak se uživíme‘. Dřív jsem neměla odvahu dělat to, co chci.“

Mít po boku partnera, který je oporou, bylo pro spisovatelku Milenu Holcovou zásadní. „Když jsem si uvědomila, že se vedle něj psát dá, úplně jsem se orosila. Protože s tím prvním to nešlo – ten mi to zakazoval a kladl podmínky, co musím nejdřív udělat.“

Upřímná zpověď nevěrné ženy

První kniha Nech tu děti a zmiz, ve které popisuje svůj táhlý rozvod a boj o děti, vzbudila pozitivní i negativní emoce. „Od některých čtenářek jsem se dozvěděla, že se chtěly rozvádět, ale zaváhaly. A že raději počkají, až děti vyrostou,“ vzpomíná.

Čtěte také

Některé lidi naopak pohoršilo, že v příběhu otevřeně mluví o vlastní nevěře. „Je to taková velmi upřímná zpověď nevěrné ženy,“ konstatuje.

Přestože má na kontě bezmála dvacet titulů, další knihu už se psát nechystá. Přiznává, že poslední knížka jí dala hodně zabrat a i když neví, co bude za rok, má teď příliš mnoho různých aktivit a starostí, než aby si vůbec dovedla představit, že se někde zavře a bude psát.

Proč jsou v životě ženy důležité kamarádky? A jak Milena Holcová prožívá dobu koronavirovou? Poslechněte si celý audiozáznam Hovorů Evy Hůlkové.

autoři: Eva Hůlková , marz
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.