Další důkaz příbuznosti ptáků s dinosaury

22. září 2010

Nejbližšími žijícími příbuznými dinosaurů jsou ptáci, nikoli třeba krokodýli nebo jiní plazi. Tuto teorii paleontologové už delší dobu zastávali na základě morfologických srovnávání koster. Nyní je však svými výsledky podpořili i molekulární biologové.

Klíčem k úspěchu byla stehenní kost dinosaura druhu Tyrannosaurus rex, objevená v roce 2003. Už před třemi lety vzbudila senzaci, když se ukázalo, že obsahuje měkké tkáně. U kosti staré 68 milionů let to bylo něco zcela nečekaného. Americkým vědcům se z ní podařilo izolovat kolagen - bílkovinu dobře známou i z dnes žijících živočichů. Nyní v tomto dinosauřím kolagenu určili pořadí aminokyselin a výsledky porovnali s 21 současnými druhy živočichů. To jim umožnilo určit postavení dinosaurů na stromu života. Své výsledky zveřejnili v posledním čísle časopisu Science.

Kromě tyranosaura biologové zkoumali i kolagen dalšího vyhynulého živočicha - mastodonta. Ten je však mnohem mladší.

Ukázalo se, že ze současných živočichů jsou tyranosaurovi, a tím také ostatním dinosaurům nejpříbuznější ptáci. O něco dříve v minulosti se od této vývojové větve oddělili krokodýli. Neznamená to, že tyranosaurus je přímým předkem dnešních ptáků. Ale vývojové linie vedoucí k tyranosaurovi a řekněme ke slepici (která byla jedním z analyzovaných živočichů) se rozdělily v době méně vzdálené než linie vedoucí k tyranosaurovi a například k želvám nebo hadům.

autor: Ondřej Vrtiška
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka