Dalmácie - srdce Jadranu

26. červenec 2008
Vysílání v Chorvatsku 2009

Splitsko-dalmátský kraj neboli župa, se chce v příštích letech prezentovat sloganem "Dalmácie - srdce Jadranu". Podobně jako v jiných zemích i v Chorvatsku stoupá obliba internetových aukcí. V osadě poblíž města Ervenik napadl vlk domácí zvířectvo tamějšího farmáře.

Splitsko-dalmátský kraj neboli župa, se chce v příštích letech prezentovat sloganem "Dalmácie - srdce Jadranu". Toto heslo se zrodilo v rámci nového strategického plánu rozvoje turismu, který nyní zveřejňuje ministerstvo turistiky a spolupracující organizace. Letos by tento kraj, do kterého míří tradičně i největší počet Čechů, mělo navštívit milion osm set tisíc turistů. Počet registrovaných přenocování se odhaduje na 9 milionů. Podle ambiciózního plánu by v roce 2018 měl být počet turistů o 55 procent vyšší než dnes.

Podobně jako v jiných zemích i v Chorvatsku stoupá obliba internetových aukcí. Na síti se draží stále více předmětů za stále větší sumy. Podle Zlatka Lovrenčiče ze serveru aukcije.hr drží rekord lovecká puška, která patřila někdejšímu jugoslávskému prezidentu Josipu Titovi. Kupec za ni zaplatil milion čtyři sta tisíc kun.

V osadě poblíž města Ervenik napadl vlk domácí zvířectvo tamějšího farmáře. Nejprve se šelma pokusila zaútočit na stádo ovcí, které ale ubránil hlídací pes. Pak se však vlk obrátil na osly, kteří takové štěstí neměli. Než se k nim majitel dostal, vlk tři zardousil. Podle farmáře bude teď nejtěžší vysvětlit dětem, že vlk je chráněné zvíře a nesmí se lovit. Co nejdříve prý pro děti pořídí nové oslíky.

Dnes večer zažije Split jeden z vrcholů léta. Na promenádě začne v 8 večer hlavní část Diokleciánových slavností. Návštěvníci uvidí římské legionáře a gladiátory, lid pozdraví i samotný císař Dioklecián. Místní obyvatelé už vyžehlili tógy a tuniky a oprášili vavřínové věnce. Součástí slavnosti je celá řada doprovodných akcí včetně koncertů a vystoupení pouličních divadel.

V Omiši, v centru před kostelem, začíná v 9 večer finále soutěže mužských pěveckých sborů z Dalmácie.

Na koncert s tajnosnubným názvem "Evergreen" můžete zajít od 9 hodin na Národní náměstí v Zadaru.

A v Dubrovníku například do klubu Orlando na pokračování festivalu městské kultury "Re-akcija".

Kurzy měn

Pokud se chystáte měnit peníze, zde je pro porovnání dnešní kurz Privredne banky Zagreb. Za 100 českých korun zde dostanete 29 kun 74 lip a za jedno euro 7 kun 14.

Ceny PHM a doprava

Ceny pohonných hmot: U nejrozšířenější síte INA natankujete Eurosuper 95 za 9 kun 48 lip a naftu za 9, 93.

Jak to vypadá na silnicích v Chorvatsku. Jak ve směru do vnitrozemí, tak směrem k moři je na všech důležitých komunikacích silný provoz. V tunelech Sveti Rok a Mala Kapela na místní Highway číslo 1, tedy dálnici A1 se jezdí obousměrně, což je dobrá zpráva, ta horší je, že u obou tunelů se mohou tvořit i několikakilometrové kolony.

Kolona stojí i před mýtnou branu Lučko ve směru na Záhřeb.

Se zdržením je nutné počítat rovněž na všech hraničních přechodech do Slovinska. Jezděte opatrně.

Předpověď počasí na 27. 7. 2008

Má být převážně polojasno, místy může oblačnost zhoustnout a ojediněle se objeví přeháňky nebo bouřky. Vítr slabý až mírný, severní nebo severozápadní. Dopolední teploty 19 až 23 stupňů, odpoledne 26 až 31 stupňů Celsia.

Teplota moře: Pohybuje se mezi 22 - to například ve Splitu až 26 stupni, které naměřili třeba v Zadaru.

Pro jachtaře dnes meteorologové nemají žádné zvláštní upozornění.

autor: bum
Spustit audio

Více z pořadu