Dagmar Ruščáková: Kus života v kapse

19. březen 2023

Sedám do auta a provádím obvyklé startovací úkony. Najednou se zarazím - proč vlastně nehraje hudba? Kouknu na informační panel a je to jasné - zařízení nenalezeno! Zašmátrám v kapse kde by měl být, a nic. Vypínám motor a vracím se domů. Bez mobilu do města jet nechci. Nebo nemůžu?

Možná vás už také napadlo, že existovat v současném světě bez osobního telefonního čísla a e-mailové adresy je… pokud ne nemožné, pak určitě obtížné. Tyto dva údaje se staly takřka nedílnou součástí moderní identifikace. Bez nich nejen nenakoupíte na internetu - tomu se pravda pořád ještě můžete vyhnout, ale máte problémy i s úřady.

Čtěte také

S chytrými telefony se to posunulo ještě o pořádný kus dál. Troufnu si tvrdit, že není soukromějšího a personalizovanějšího objektu, než je chytrý mobil! Už dávno tam neukládáme jen důležité kontakty - od rodičů po instalatéra. Máme tam velký kus svého osobního života.

Kromě pošty, zpráv, všech možných komunikačních platforem a sociálních sítí, obsahuje třeba fotky - naše i ty přijaté. Jak jinak se pochlubit x-tým obrázkem svého kocoura? Dále je zde přehršel aplikací - dnes už skoro na cokoliv. Od oblíbeného zpravodajství, přes platební aplikace, mapy, až ke všemu, co podporuje naši snahu o zdravější život. Mobil nám změří počet ušlých kroků a hned nám na mapě ukáže, kudy jsme se toulali.

Čtěte také

Něco takového je samozřejmě třeba hlídat - a to nejen samotný přístroj, ale i oprávněné přístupy. Hesla a piny postupně nahrazují biometrické prvky. Copak s otisky prstů, pokud zrovna nezahradničíte, moc potíží nebývá. Horší je to s identifikací obličeje - a nejde jen o problémy času respirátorového.

To jsem tuhle ráno potřebovala mobilem zaplatit v pekárně a věřili byste, že mě ten prevít napoprvé vůbec nepoznal? A za mnou fronta! Naštěstí na podruhé už uznal, že já jsem já a platba proběhla. No jo, možná to bylo tím, že jsem tak časně ještě neměla kafe!

Spustit audio

Související