Cyril Svoboda: Zemanova návštěva u Trumpa nebyla plně domluvena. KLDR je jen výmluva

27. duben 2017

Český prezident Miloš Zeman jako jediný evropský politik ve srovnatelné funkci podpořil Donalda Trumpa ještě předtím, než se stal prezidentem. Jejich setkání pak hradní tým prezentoval jako hotovou věc, v posledních dnech to ale vypadá, že se schůzka odkládá.

Velvyslanec v USA Hynek Kmoníček to odůvodňuje zaneprázdněností americké administrativy kvůli severokorejské krizi. Do jaké pozice to staví Českou republiku?

Nízká profesionalita

„Na mě to dělá dojem, že návštěva byla veřejnosti oznámena dříve, než bylo skutečně domluvené datum, a to je známkou nízké profesionality. Nevím, jestli na straně Kanceláře prezidenta republiky, Úřadu vlády nebo ministerstva zahraničí. Situace v Koreji je jen výmluva,“ myslí si bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda z KDU-ČSL.


Patnáct minut na setkání si prezident Spojených států může udělat, 13 hodin denně neřeší jenom Koreu.Cyril Svoboda

„Doufám, že návštěva nakonec proběhne, a přeji si, aby náš prezident komunikoval i se spojenci a evropskými lídry. Chtěl bych, aby byl přijímán a respektován, což se teď tak úplně nejeví, jeho pozice na Západě není úplně dobrá,“ dodává ředitel Diplomatické akademie Svoboda.

Návštěvy jsou jen symbolické

„Souhlasím s tím, že návštěva byla oznámena dříve, než bylo všechno domluveno – včetně dat a programu, jak je běžné. To byla chyba, zároveň si ale nemyslím, že je situace na Korejském poloostrově jakousi záminkou,“ oponuje sociálnědemokratický exministr zahraničí Jan Kavan.


Myslím, že postavení České republiky v očích Spojených států se nezmění, jestliže k návštěvě dojde během tohoto roku. Myslím, že se pravděpodobně uskuteční na podzim či koncem roku.Jan Kavan

„Tyto návštěvy jsou důležité svou symbolikou. Nenamlouvejme si, že by oba prezidenti na schůzce dohadovali věci, které ještě dohodnuté nebyly. Nevidím v tom problém, protože politika se dohaduje na jiné úrovni a zodpovídá za ni vláda. Důležitá je zde komunikace mezi ministerstvy zahraničí obou zemí,“ domnívá se bývalý předseda Valného shromáždění OSN.

„Když se podíváte na dosavadní návštěvy vrcholných politiků u prezidenta Trumpa, tak z našeho regionu tam zatím nebyl nikdo. Je pochopitelné, že začal návštěvou britské premiérky Mayové kvůli speciálnímu vztahu mezi oběma zeměmi. Ale i tam bylo vidět, že přání bylo otcem myšlenky a žádné zlepšené podmínky nebyly dojednány. Neměli bychom význam těchto návštěv přeceňovat,“ dodává Kavan.

autor: bum
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.