Čtyři klisny koně Převalského dorazily z Prahy do mongolské stepi. Oživí zdejší stáda

Naya, Chantou, Sarangua a Romy – to jsou jména čtyř klisen koně Převalského, které se připojí k volně žijícím jedincům svého druhu v mongolské stepi. Do Tachin Talu v přísně chráněné oblasti Gobi B je úspěšně přepravila pražská Zoo ve spolupráci s armádou.

Armádní Casa, která veze čtyři koně Převalského z České republiky, dosedá na přistávací dráhu v Bulganu. „Koně se po cestě vcelku chovaly standardně, jediný, kdo trošičku dělal problémy, byla Sarangua,“ hodnotí kurátor chovu kopytníků Jan Marek.

Zastávka na benzinové stanici – jednak pro načerpání pohonné hmoty, a také na to, aby veterinář zkontroloval koně. Zatímco Romy si bez váhání bere seno i vodu, tak Naya se nechává k pití trochu přemlouvat.

Po šesti hodinách cesty z letiště jsme dorazili do Tachin Talu. „Je to ten nejrychlejší transport, jaký jsme zatím udělali, všechny čtyři klisny vyběhly, teď se na ně díváme,“ pochvaluje si Marek.

Týmu pražské zoologické zahrady v čele s ředitelem Miroslavem Bobkem právě spadl obrovský kámen ze srdce – další čtyři klisny z evropských chovů oživí krev zdejších stád.

autor: tpa
Spustit audio