Ctnosti králů: Válečná fantasy od překladatele Problému tří těles se inspirovala starou Čínou

14. březen 2018

Americký spisovatel s čínskými kořeny Ken Liu je známý hlavně jako autor, který přeložil do angličtiny oslavovanou čínskou sci-fi Problém tří těles od Liou Cch’-sina. Kromě toho ale už stihl posbírat slušnou řadu sofistických literárních cen za své povídky a v roce 2015 se pustil do rozmáchlého válečného fantasy eposu Dynastie pampelišek. V angličtině dosud vyšly dva díly a první z nich, Ctnosti králů, nominované na cenu Nebula, byl vydán loni na konci roku i česky.

Liu nás zve na fiktivní kontinent zvaný Darské ostrovy, kde se hranice jednotlivých států a území pružně mění podle toho, jak se zrovna vyvíjí vleklý válečný konflikt. Liu vypráví obsáhlý příběh se spoustou postav a také nemalým množstvím nelítostných popisů válečných krutostí. Proto by snesl srovnání se slavnou Písní ledu a ohně George R. R. Martina (předloha seriálu Hra o trůny). Martin se ale zajímá hlavně o to, jak jednotliví hrdinové vnitřně prožívají dramatické události války. Liu naproti tomu píše komplexní kroniku, která jedince pojímá jako součást všeobjímajícího soukolí válečné mašinérie.

Dlouhá cesta na malou, rozzlobenou planetu je space opera pro 21. století

Ilustrace z knihy Dlouhá cesta na malou, rozzlobenou planetu

Nedávno jsme se rozloučili se sci-fi spisovatelkou Ursulou K. Le Guin. Teď můžeme navázat tím, že se přivítáme s Becky Chambers. Jestli totiž pro Le Guin bylo důležité téma empatie mezi rozdílnými bytostmi a kulturami, tak můžeme říct totéž i o této mladé autorce. Její první kniha Dlouhá cesta na malou, rozzlobenou planetu vyšla koncem loňského roku i v češtině.

Dynastie pampelišek je přiznaně inspirovaná čínskými dějinami a čínským písemnictvím. Právě v duchu téhle tradice také chápe člověka spíš jako hračku v rukou osudu než jako aktivního hybatele událostí. Znalcům čínských velkofilmů jako Hrdina nebo Válečníci bude povědomé i hlavní téma celého románu – otázka, jak být spravedlivým vládcem a udržet v míru a harmonii obrovské území obývané různými národy. Postavy, které se o to v Ctnostech králů pokoušejí, neustále narážejí na vlastní lidské nedostatky a slabosti, jež uvrhují zemi do nových a nových konfliktů.

Z tohoto popisu by se mohlo zdát, že Ken Liu napsal spíš historický román než fantasy. Prvky fantastiky se v jeho eposu objevují na několika místech, ale skutečně je to spíš poutavě podaná alternativní historie než příběh typu „meč a magie“. Hlavním fantastickým motivem jsou postavy rozhádaných bohů, kteří se různě vměšují do lidských záležitostí a sledují vlastní, ne úplně jasné cíle. Tento prvek jen podtrhuje fatalistické a nepříliš optimistické líčení válečných dějin v Liouově podání.

To všechno z Ctností králů dělá originální příspěvek do fantasy žánru, který lze určitě doporučit i těm, kdo jsou ze všech možných conanovských a tolkienovských vyprávění už trochu utrmácení.

Více o čínském umění války, ukrutných vladařích a originálním přístupu k fantasy si poslechněte v posledním díle Ektoplasmy.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.