ČSSD má povolební kocovinu. Vedení strany by mělo dát mandáty k dispozici, říká Roman Onderka

6. listopad 2017

Sociální demokraté by mohli nové vedení strany vybrat na mimořádném sjezdu už v únoru. Koncem minulého týdne to navrhlo stávající předsednictvo, termín sjezdu musí potvrdit ústřední výkonný výbor svolaný na 19. listopadu. Kdo by měl stanout v čele ČSSD? „Několik takových osobností vidím,” říká nově zvolený poslanec a bývalý brněnský primátor Roman Onderka.

Slabý výsledek nedávných voleb je podle Onderky pro ČSSD krizovou situací. „Krizová situace by se měla řešit co nejdříve. Z tohoto pohledu je dřívější termín sjezdu určitě pozitivní,” myslí si.


Vedení se mělo sejít, situaci rozebrat a dát své politické mandáty v sociální demokracii k dispozici. Roman Onderka

Onderka podporuje přímou volbu předsedy. „Jsem přesvědčen o tom, že přímá volba je velmi důležitá. V dnešní době, kdy ČSSD zažívá velmi negativní situaci, je nutné, aby měla silné vedení a předsedu. Zatáhnout do dění členy strany je také velmi důležité,” říká.

„Sociální demokracie má mnoho názorových proudů. Aby jim mohl předseda pozitivně čelit, potřebuje sílu, kterou by mu mohla dát právě přímá volba,” tvrdí poslanec.

Pomalé vedení

Ústřední výkonný výbor ČSSD je svolán na 19. listopadu, tedy necelý měsíc po volbách. „Měl být svolán dříve, ale je to rozhodnutí předsednictva strany a já je respektuji. První týden po volbách bylo vedení pomalé, musíte si uvědomit, že ČSSD opravdu zažila debakl, nejhorší volební výsledek,” připomíná Onderka.

„Myslím si, že vedení mělo okamžitě svolat předsednictvo strany, které mělo jednat. Mělo se sejít, situaci rozebrat a dát své politické mandáty v sociální demokracii k dispozici,” dodává.

Do voleb stranu vedl Lubomír Zaorálek, pověřeným předsedou je Milan Chovanec, ale ČSSD má také svého premiéra Bohuslava Sobotku. „Je to nezvyklá situace, která vyšla ze závěru volební kampaně,” říká Onderka.

Konkurent Jiří Paroubek

ČSSD by měla mít určitě větší šanci  na zásadní konsolidaci a hledání perspektivních a neokoukaných osobností v opozici

Existuje ve straně osobnost, která by ji chtěla a mohla vést? „Několik takových osobností vidím, protože moje hodnocení nestojí na tom, jestli dotyčná osoba kamarádí s tím či oním, ale na tom, zda má ta osoba schopnost, odvahu a energii,” odpovídá Onderka, který ovšem nechce říct, koho má na mysli.

Návrat do ČSSD má v plánu také Jiří Paroubek, jehož vstup schválilo pražské vedení strany. „Nedokážu říct, jestli bude Jiří Paroubek posilou. Na úrovni měst a okresů možná ano. Já mu stále vyčítám to, že ze sociální demokracie odešel a založil novou, konkurenční stranu. To nebylo správně,” myslí si Onderka.

Bývalý primátor by zvažoval kandidaturu do vedení ČSSD, pokud by byl nominován. Sám se o funkce hlásit nehodlá. „Já jsem vždycky počkal, zda sociální demokraté v mém okolí uznají za vhodné, že jim mohu pomoci,” říká.

Nečitelné kroky


Dalo by se to nazvat kocovinou. Z tak velkou prohrou nikdo nepočítal. Roman Onderka

Uvnitř strany, která se z vítěze voleb propadla o pětatřicet mandátů, prý panuje nervozita. „Dalo by se to nazvat kocovinou. S tak velkou prohrou nikdo nepočítal,” říká poslanec.

„Sociální demokracie se snažila být příliš jednotnou a na posledním sjezdu de facto přiškrtila všechny odlišné názorové proudy, což ji umrtvilo. Za každou cenou chtít být jednotný, může znamenat i smrt,” věří Onderka, podle kterého byla strana nečitelná.

„Některé kroky, které vláda sociální demokracie dělala, nebyly čitelné a nerozuměli jim ani členové,” podotýká.

Spustit audio