Covidové kompenzace? Je to politická hra, kdy jsou podnikatelé i zaměstnanci rukojmími, míní Svobodová z asociace malých živnostníků

23. listopad 2021

Vláda projednala kompenzace pro firmy. Ty, kterým kvůli pandemickým opatřením poklesly tržby o více než 30 procent oproti roku 2019, mohou požádat o dotaci ve výši 40 procent nákladů. „Jsme rádi, že ministerstvo průmyslu a obchodu podnikatelům naslouchalo a podmínku pro získání dotace snížilo,“ komentuje rozhodnutí Eva Svobodová z Asociace malých a středních podniků a živnostníků.

Čtěte také

Stejně jako prezidentovi Hospodářské komory Vladimíru Dlouhému, tak ani Svobodové  se nelíbí, že o kompenzačních programech rozhoduje kabinet v demisi bez toho, aby otevřeně jednal s budoucí vládou.

„Ke komunikaci nedochází. Je to politická hra a rukojmími jsou bohužel podnikatelé, zaměstnanci a občané této republiky,“ říká v pořadu Téma dne.

Je to politická hra a rukojmími jsou bohužel podnikatelé, zaměstnanci a občané.
Eva Svobodová

Jménem dotčených podnikatelů a živnostníků tak vyzývá ke společným rozhovorům a aktivnímu řešení složité situace.

Hlavní ekonom UniCredit bank Pavel Sobíšek nicméně upozorňuje na to, že snižování podmínek pro dosažení kompenzací zatěžuje státní rozpočet.

Projídáme budoucnost

„Jsem z toho celkem rozpačitý. Na jednu stranu rozumím tomu, že vláda musí podnikatelům kompenzovat uzavřené provozovny, nebo vliv existujících omezujících opatření. Na druhou stranu ale nemůže a nesmí kompenzovat podnikatelská rizika. A je otázka, jak odlišit propad tržeb tržeb vlivem nedostatku materiálu, lidí na trhu nebo vládních opatření.“

Podle Sobíška je potřeba si uvědomit, že takto vynaložené peníze z rozpočtu státu jsou penězi našich dětí, které budou muset dluh splatit prostřednictvím vyšších daní. Je tedy na místě se ptát, zda touto cestou jít skutečně chceme.

Hosty byli:
Eva Svobodová, Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR
Pavel Sobíšek, hlavní ekonom UniCredit bank

Tím, že vláda spouští programy plošně, navíc vysílá signál, že zřejmě čeká brutální propad ekonomiky, domnívá se.

A dodává: „To se mi ale zatím zdá, že je v rozporu s tím, co očekávají ekonomové, včetně těch vládních.“

Poslechněte si celý audiozáznam Tématu dne Jana Burdy.

autoři: Jan Burda , marz
Spustit audio

Související