Covid-19 může u dětí vyvolat nebezpečný syndrom PIMS-TS. Jaké jsou příznaky a léčba?

18. březen 2021

Už přibližně 200 dětí v Česku onemocnělo po nákaze koronavirem vážným zánětlivým syndromem. Onemocnění se projevuje horečkou, zvracením, nateklými očními víčky nebo zarudlými ploskami chodidel a rukou. Nemoc může poškodit srdce a další orgány. Před pandemií koronaviru se pediatři s tímto syndromem nesetkali. Česká pediatrická společnost vydala doporučení, jak onemocnění poznat a léčit.

Akutní infekce koronavirem u dětí probíhá zpravidla bez příznaků, i když se může rozvinout covidová pneumonie, zápal pic způsobený koronavirem. Syndrom multisystémové zánětlivé odpovědi PIMS-TS se v Česku začal objevovat na podzim s druou vlnou koronavirové epidemie.

Covid-19 a děti

Klinický průběh onemocnění covid-19 u dětí včetně novorozenců je ve většině případů mírný, s malým rizikem nutnosti hospitalizace či intenzivní péče. Mezi nejčastější hlášené příznaky u dětí patří horečka a kašel, gastrointestinální příznaky, bolest v krku, dušnost, myalgie, rýma, ucpaný nos a bolest hlavy.

Vzácně se může vyskytnout multisystémový zánětlivý syndrom PIMS-TS. Toto nemocnění může probíhat závažně a vyžaduje rychlou a účinnou léčbu. Souvislost mezi infekcí SARS-CoV-2 a novou klinickou jednotkou multisystémového zánětu PIMS-TS nebyla dosud prokázána, ale zdá se být pravděpodobná. Příznaky syndromu se objevují obvykle od 2 do 4 týdnů po prodělání onemocnění covid-19.

Zdroj: Národní zdravotnický informační portál

Je to abnormální reakce imunitního systému na proběhlou infekci. Probíhá s odstupem dvou až čtyř týdnů. „Vyvolává ho imunitní systém a je specifický pro děti a dospívající,“ vysvětluje přednosta pediatrické kliniky Fakultní nemocnice v pražském Motole Jan Lebl.

Čtěte také

Jaké jsou příznaky?

Dítě je na první pohled vážně nemocné: má horečky trvající alespoň tři dny, přidruží se bolesti břicha, zvracení, průjem, můžou mít zduřelé mízní uzliny, vyrážky na dlaních, ploskách a trupu. Typické je také zduření očních víček nebo prokrvácení pod spojivkami,“ vyjmenovává syndromy PIMS-TS pediatr a varuje: „Největší riziko je, že se může oslabit činnost srdečního svalu a selhávat srdce a krevní oběh.“

Od listopadu se zatím v Motole léčilo sedmadvacet dětí se syndromy PIMS-TS. Nejmladšímu dítěti byl rok, nejstarší pacient byl asi šestnáctiletý. „Všechny zatím dopadly dobře. Čerpáme ze zkušeností jiných zemí, které prožily velkou vlnu na jaře 2020,“ říká Jan Lebl.

Jak se PIMS-TS léčí?

Jakmile se u dětí projeví diagnóza, dostávají infuze s roztokem imunoglobinu a infuzi s kortikoidy. „Tím se pokoušíme imunitní systém uvést zpět do normálního stavu,“ vysvětluje lékař a dodává, že onemocnění je relativně vzácné. Stav se rozvine asi u každého tisícího dítěte, které se dostane do kontaktu s infekcí.

Spustit audio

Související