Co zrodil kulinářský ráj

23. září 2010

Reklamy plné přátelského cholesterolu oslavují margarín jako nezbytnou součást jídelníčku moderního člověka. Jejich tvůrci možná netuší, že tato potravinová náhražka vznikla v dobách válečné nouze už v předminulém století na přání francouzského císaře Napoleona III.

Francouzský císař Napoleon III. (1808 - 1873) se během své vlády v letech 1852 - 1870 projevil opravdu jako zdárný pokračovatel tradice Napoleona I. Rovněž vedl války, tentokrát však, snad pro jistotu, v odlehlejších oblastech. Francouzské válečné loďstvo se účastnilo Krymské války v letech 1853 - 1856, intervenovalo v letech 1858 - 1862 v Indočíně a zapomenout nemůžeme ani na takzvané mexické dobrodružství.

Námořníci na svých dlouhých a vyčerpávajících plavbách i v bojích trvale pociťovali nedostatek tuku. Zásobování armád představovalo po celé 19. století problém. Napoleon III. se proto obrátil na vědecké pracovníky, výzkumníky a vynálezce, aby se pokusili najít náhražku tuku, jež by v bojových podmínkách byla schopna řešit jejich tíživý nedostatek.

Požadavek svého císaře splnil francouzský badatel a výzkumník Mage-Mouries. Objevil margarín - emulgovaný tuk. Vodnou fází je egalizované, nebo odstředěné mléko, tukovou složku tvoří živočišný, nebo rostlinný tuk. Pak už stačí tuhle směs stabilizovat, aromatizovat, přibarvit a dostaneme cosi, co se nápadně podobá máslu. Novinka se ujala a námořníci získali potřebou náhražku, jež jim dodávala vitaminy A a D, ve velké míře rozpuštěné právě v tucích.

Francie si však monopol na výrobu margarínu neudržela. Už rok po smrti Napoleona III., v roce 1871, zahájilo tovární výrobu margarínu Holandsko.

Podobně jako řada jiných vynálezů významných pro lidstvo vznikl margarín díky válečným událostem, na základě potřeb válečného stravování. Války paradoxně vedly k tomu, že se margarín stal běžnou potravinou a trvalou součástí přípravy jídel. Dnes se bez něj neobejdeme, alespoň podle většiny reklam plných přátelského cholesterolu.

autor: Jiří Drvota
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.