Co udělá jedna vyhozená baterie? Jejich recyklaci se věnuje Petr Kratochvíl

9. září 2015

Použité baterie a akumulátory obsahují škodlivé látky včetně těžkých kovů. Pokud skončí v koši a komunálním odpadu, mohou po čase znečistit půdu, ovzduší či spodní a povrchové vody. Petr Kratochvíl ze společnosti Ecobat vám představí dnešní Evropský den recyklace baterií a vůbec vše o recyklaci tohoto nebezpečného odpadu. Co udělá v přírodě jedna vyhozená baterie?

Zpětný odběr baterií v České republice upravuje zákon č. 185/2001 Sb. o odpadech § 38.

Česká republika zároveň musí plnit směrnici Evropského parlamentu a Rady 2006/66/ES o bateriích a akumulátorech a odpadních bateriích a akumulátorech. V roce 2010 směrnice stanovila účinnost zpětně odebraných baterií na 14,2 procenta, od roku 2012 na 25 procent a od roku 2016 se má tento ukazatel zvýšit na 45 procent (z množství baterií průměrně prodaného za tři roky).

Petr Kratochvíl a Lucie Peterková ukazuj použité baterie. Ty nevyhazujte, ale odevzdávejte k recyklaci

Podle platné legislativy jsou všechny prodejny, které v rámci svého sortimentu prodávají přenosné baterie, povinny baterie bezplatně přijmout, a to bez ohledu na jejich značku, velikost či množství.

Čtěte také

Češi odevzdali za první pololetí k recyklaci 621 tun baterií a akumulátorů, téměř o čtvrtinu více než loni. Představuje to asi 25 milionů tužkových baterií typu AA. V posledních letech se v Česku odevzdala asi třetina z celkového množství baterií dodaných na trh.

Letošní průběžné výsledky sběru použitých baterií a akumulátorů nás těší, meziroční zlepšení vidíme ve všech krajíchPetr Kratochvíl, ředitel Ecobatu

Přes vytrvalý růst ale podle Petra Kratochvíla Česko za jinými evropskými zeměmi stále zaostává. V Rakousku, Belgii nebo Švédsku se daří zpětně odebírat více než 50 procent, a ve Švýcarsku dokonce přes 70 procent všech baterií dodaných na trh.

Z krajů se nejvíce baterií vybralo v Praze. Obyvatelé hlavního města odevzdali přes 142 tun, což je asi 0,11 kila na obyvatele. Nejméně baterií odevzdali obyvatelé Moravskoslezského kraje, zhruba 0,02 kila na každého.

Objem baterií odevzdaných v Česku by zatím nestačil ani na nový limit Evropské unie, který začne platit v roce 2016.

Baterky, baterie, recyklace (ilustrační foto)

"Již od nového roku přikazuje směrnice EU vytřídit alespoň 45 procent baterií," doplnil Petr Kratochvíl.

Největší podíl na celkovém objemu odevzdaných bateriích mají firmy, které baterie a akumulátory používají ve svých přístrojích, zhruba 40 procent odevzdaných baterií bylo od nich.

Použité přenosné baterie lze odevzdávat také ve sběrných dvorech a mobilních sběrnách nebezpečných odpadů.

ECOBAT s.r.o. je nezisková organizace, zajišťující zpětný odběr a recyklaci vysloužilých přenosných baterií a akumulátorů v České republice.

Kromě toho spravuje ECOBAT síť sběrných míst zpětného odběru po celé ČR. V roce 2014 jich provozoval více než 18 tisíc. Mezi tato místa patří např. školy, úřady či firmy.

Baterie - nebezpečný odpad
Spustit audio