Co s bojovníky Islámského státu? Optimálním řešením by bylo evropské Guantánamo, soudí Roman Joch

18. únor 2019

Americký prezident Donald Trump vyzval evropské země, aby si „vzali zpět“ přes 800 islamistů, které Američané zadrželi v Sýrii, a postavili je před soud. Jinak je prý Spojené státy propustí.

„Dopustili se kriminálních činů a podle práva zemí, jejichž občanství mají, by měli být trestáni a odsouzeni,“ podotýká ředitel Občanského institutu Roman Joch s tím, že od Trumpa je to vzkaz evropským spojencům, aby brali vážně otázky své bezpečnosti a obrany.

Klicperová, Kutilová: Přežil mučení ve věznici IS. Svého trýznitele pak potkal v Německu

Islám, terorismus, islámský stát

Lenka Klicperová a Markéta Kutilová často jezdí do extrémně nebezpečných oblastí. Vydaly novou knihu s výmluvným titulem Ve válce s podtitulem Příběhy obyčejných lidí z Iráku a Sýrie.

Evropané se prý dívali pohrdlivě na americkou věznici Guantánamo, ale zpětně se ukazuje, že internační tábor pro islamistické teroristy, kde by byli vyslýcháni a drženi tak, aby nemohli ohrožovat ostatní, je optimálním řešením.

K tomu ale v Evropě chybí vůle. Politici se podle Jocha spíš budou chtít problému vyhnout a vůči jednotlivým bojovníkům budou vedeny klasické kriminální procesy. Upozorňuje i na riziko, že by bývalí bojovníci Islámského státu v evropských věznicích radikalizovali jiné vězně, a musejí proto být drženi odděleně.

Ti, kterým by bylo odejmuto evropské občanství a byli by vydáni do blízkovýchodních zemí, by nejspíš byli popraveni. To Evropa nerada vidí.
Roman Joch

Příliš velký problém

Podle analytika think tanku Evropské hodnoty Jana Stehlíka má evropský občan zadržený na území Sýrie, který je americkým válečným zajatcem, právo na návrat do vlasti. Evropské státy ale mohou tento proces zdržovat či úplně zvrátit, a to odebráním občanství.

Evropské státy se nyní mohou zachovat třemi různými způsoby: „Je možnost bojovníky aktivně hledat a navracet ze Sýrie, jak zmiňoval Donald Trump. Dále je možnost dovolit jim vstup, až když jsou na hranicích, anebo jim vstup do země vůbec nepovolit. První možnost je politická sebevražda a pro bezpečnostní složky by to byl velký problém,“ dodává s tím, že nejpravděpodobnější je druhé řešení.

„Nebavíme se o 50 džihádistech, to číslo je skutečně obrovské. Podle odhadů se 1700 džihádistů vrátilo do Evropy a nyní se bavíme o dalších 800. A další extremisty máme na evropském území. To jsou čísla, která jsou v tuto chvíli nezvladatelná,“ přidává se Stehlík, který je skeptický k možnostem deradikalizace.

autoři: Michael Rozsypal , ert
Spustit audio

Související