Co s asteroidy, které nehodlají dát na vesmírných křižovatkách přednost naší Zemi?

24. září 2010

Jakmile se objeví úvahy o možné srážce asteroidu se Zemí, uvažuje mnoho lidí ve stylu hollywoodských velkofilmů. Zničíme ho mohutnou jadernou náloží. Realita je ovšem jiná. Pokud by k takové situaci skutečně došlo, mohla by se řada úlomků vesmírného tělesa obrátit proti Zemi a způsobit katastrofu.

Astronauti Edward Lu a Stanley Love z Vesmírného centra v Houstonu přišli s jednoduchou a přinejmenším okouzlující myšlenkou. Navrhují v blízkosti asteroidu zaparkovat mohutnou kosmickou loď a použít gravitační sílu jako neviditelné lano, které by ho odtáhlo pryč z jeho zkázonosné dráhy. Jiná idea spočívá v tom, že jaderný výbuch by se neodehrál přímo na asteroidu, ale v jeho blízkosti. Tím by se mělo podařit změnit jeho dráhu. Přináší to ale stejná rizika jako při roztříštění asteroidu. Dokonce se uvažuje i o řešeních, která jsou na první pohled žertovná. Natřít asteroid na bílo by zcela určitě změnilo množství sluneční energie, které asteroid odráží, změnily by se síly, které na něj působí a pak by nezbývalo než doufat, že se jeho dráha odchýlí pro Zemi příznivým směrem. Vzhledem k množství barvy, které by se muselo k asteroidu dopravit, je tento návrh poněkud nepraktický.

Dalším nápadem, který se zdá na první pohled proveditelný, je přistát na asteroidu s kosmickou lodí a řídit ho pomocí jejích pohonných jednotek. Proti mluví ovšem to, že velmi slabá gravitace asteroidu by pravděpodobně neudržela loď na povrchu a ta by byla pravděpodobně odmrštěna do vesmíru. Přistání by mohlo být také velmi komplikované, protože povrch asteroidu by mohl být tvořen volnými kameny nebo drtí. A aby byla situace ještě horší, asteroidy obvykle rotují, a jakékoliv postrčení by mohlo místo změny dráhy zrychlit jeho rotaci.

Edward Lu a Stanley Love si uvědomili, že není nutné přistání kosmické lodi, že stačí její dostatečné přiblížení. Z jejich výpočtů vyplývá, že rychlost asteroidu o průměru 200 m by kosmická loď, parkující 50 m nad povrchem, změnila zhruba o 2 mm za sekundu. Řada význačných specialistů na asteroidy a komety věří, že tato metoda bude fungovat. Je pouze třeba vyslat dostatečně velkou loď ve správný čas.

Logo

S odchylováním asteroidu touto metodou by bylo potřeba začít včas, třeba i 20 let před předpokládanou srážkou se Zemí. Astronomové ale umějí určit dráhy asteroidů několik desítek let dopředu. I potřebná kosmická loď je v našich technických možnostech, říká Edward Lu. Například kosmický program Prometheus, určený k průzkumu vnějších částí sluneční soustavy, byl nyní pozastaven a má takové lodi k dispozici. A tak může lidstvo doufat, že je v jeho silách se případné ničivé srážce s náhodným asteroidem ubránit.

Logo
autor: Jana Štrajblová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.