Co rozhoduje o úspěchu stran

11. srpen 2009

Téma vypadá sice nadčasově - budu hovořit o příčinách, které vedou a, podle mého názoru, jako jedny z mála mohou vést k úspěchu stran - ale ono je to téma nadčasové jen zdánlivě. Nepřímo totiž souvisí se vším, o čem se dnes píše v souvislosti s toskánským pobytem našich politických a manažerských špiček. Kdo všechno tam byl, o čem kdo s kým hovořil, komu vlastně ta luxusní vila patří, kolik to stálo, kdo to fotografoval a tak dále, a tak dále.

Zaujal mě totiž článek, uveřejněný nedávno v Lidových novinách, pojednávající o stavu jedné z nových pravicových stran, totiž Občanů. cz, vedených Petrem Havlíkem. A při tom jsem si uvědomil, jak člověk, který se evidentně vyzná v politice, udělá si analýzu naší současné politické situace, ví, kde by měla být nová strana umístěna a jaký bude mít program, jak je takový člověk, který není vykřičen jako Berlusconi či Sarkozy, nebo v naší politice Topolánek, Paroubek, či Klaus, jak je takový člověk bez šance při zakládání nové politické strany.

Respekt dal před časem ve svém časopise prostor pro Havlíkovy představy o náplni nové, tehdy ještě neexistující pravicové strany. Měla by více akcentovat křesťanský étos, liberální důraz na svobodu, tradiční konzervativní hodnoty a měla by být mírně euroskeptická z obavy o platnost Benešových dekretů. ODS se mu nezdála málo pravicová, ale příliš pragmatická. On, spoluzakladatel ODS, z níž později vystoupil, by totiž prý nechtěl volit stranu, kde v zákulisí jsou lidé jako Dalík nebo Janoušek. Jak marné, i když ušlechtilé záměry.

Jenže: v článku, dříve zmíněném, se dovídáme, že novou stranu opouští studentská sekce a že přechází ke Kalouskově TOP 09. Opouští ji prý i jeden člen předsednictva, jehož odchod jedni vítají, druzí ho litují. Na řídnoucí členské základně má - dle Lidových novin - také prý podíl údajně vysoký členský příspěvek. O situaci ve straně Občané.cz ale nechci hovořit, protože o ní nejsem podrobně informován.

Chci hovořit o něčem jiném, ještě méně povzbudivém. O rozdílu, který existuje mezi zkušenými a známými politickými matadory, majícími cit pro tu správnou míru populismu, jež je součástí jejich politického charizma, kteří si mohou celkem cokoli dovolit. O propastném rozdílu mezi nimi a představiteli začínajících stran, kteří mohou být třeba znalci současné politiky, ale nejsou dostatečně známými politiky a ještě jsou navíc třeba korektní. Ti první, řečeno s Josefem Mlejnkem mladším jsou totiž ti, co mají pořádně ostré lokty, aby se v houštině lobbistických zájmů, do níž česká politika zplaněla, dovedli dravě prodrat na výsluní. Potud citovaný autor. To jsou přece ti, kteří si zaslouží obdiv, i když ne vždycky úctu. Ale volíme přece ty, které obdivujeme.

Domnívám se, že dosud nejasný skandál našich politiků a manažerů z Toskánska bude mít pramalý vliv na preference našich předních stran, i když všem těm, kteří se zajímají o věci veřejně, to je i vám, kteří můj příspěvek posloucháte, by se to zdálo samozřejmé. Ale o věci veřejné se zajímá jen zlomek lidí. Více by se celá kauza měla týkat asi ODS, protože ze sociální demokracie tam byl jen Milan Urban a snad advokát Jansta.

Muselo by se dít ovšem něco více spektakulárního, více průkazného, aby měli i občané z Horní Dolní, kteří mají jiné starosti, než se zajímat o politiku, aby měli pocit, že se to týká i jich. Musel by je někdo přímo ohrožovat, nebo by jim musela vzít některá strana nějaké jejich výhody. Občané Horní Dolní, nad něž se nechci v žádném případě vyvyšovat, si totiž myslí, že politika byla, je a bude vždycky svinstvo, tak co by se měli rozčilovat nad tím, že si někde politici domlouvají kšefty. Tak to přece vždycky bylo, je a bude, takže je to vlastně vůbec nezajímá, protože se s tím nedá nic dělat. Občané z Horní Dolní - půjdou-li vůbec k volbám - budou volit tak, jak jsou zvyklí. A zůstaneme-li u našich největších stran, tak ODS půjdou zase volit podnikatelé, pravicově orientovaní voliči a ti, co si myslí, že tím dají najevo, že už nechtějí komunisty, ať je v čele ODS Klaus nebo Topolánek. A sociální demokraty půjdou zase volit důchodci, levicově orientovaní voliči a ti, co si myslí, že jsou pro jakousi sociální spravedlnost, ať je v čele strany Špidla nebo Paroubek.

Další vznikající pravicová strana, TOP 09 se zdá potvrzovat to, co říkám. V čele je známý a populární šlechtic, exkancléř exprezidenta a stranu zakládal Miroslav Kalousek, známý ne právě nejměkčími lokty. Ten ale velmi trefně o současné naší politice poznamenal, že představuje plíživou privatizaci veřejné moci, což je prý náš velký obecný problém.

Je třeba se podívat pravdě do očí a znát i temné stránky demokracie, vlády lidu. Ale na druhé straně - mohu vám to bez obav říkat a vy to můžete bez obav poslouchat. Novináři budou dál pátrat, šmejdit, objevovat a policie bude vyšetřovat všechno, na co přijdou, co je proti zákonu. A jednou snad bude i záležet politikům na tom, jakou mají pověst.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

Spustit audio