Co rozhodne krajské volby? Boj proti korupci ani migrace už netáhnou. Lidé volí podobně jako do poslanecké sněmovny

4. říjen 2016

Volby, ty krajské nevyjímaje, mohou rozhodnout nejrůznější detaily: Osobnost kandidáta, sympatie k politickému proudu, který reprezentuje, dobře zvolená kampaň. Do jaké míry se ale voliči rozhodují podle skutečných výkonů kandidátů? A podle čeho vlastně tento výkon změřit? I o tom ve volebním speciálu debatují analytička ČRo Marie Bastlová, Karel Gargulák ze spolku Oživení a politolog Tomáš Lebeda.

Migrace krajské volby nerozhodne

„Voliči během krajských voleb velmi často volí podle klíče, podle kterého by volili do poslanecké sněmovny a k tomu přihlížejí k místním tématům," myslí si politolog Tomáš Lebeda. Podle něj můžou voliče odradit kupříkladu velké skandály na krajské úrovni, jinak volí podobně jako právě do poslanecké sněmovny.


My dneska v těch krajských volbách nemáme žádné relevantní politické hnutí, které by nebylo u moci teď nebo v tom minulém volebním období. Každý byl v té výkonné pozici. Kromě toho si myslím, že se to prostředí korupce lepší. Ne, že by se politici změnili, ale možná proto, že začali mít strach Tomáš Lebeda


Když jsme sledovali například předvolební kampaň hnutí ANO s jejich jednoduchým heslem dálnice, dálnice, dálnice, které nemá s krajskými zastupitelstvy společného více nic, tak u nich netušíme ani sebemenší snahu rozvíjet takovou znalost veřejnosti Marie Bastlová

Analytička Českého rozhlasu Marie Bastlová upozorňuje, že často zmiňované téma migrační krize krajské volby rozhodovat nebudou. „Já jsem v uplynulých měsících mluvila se členy volebních štábů a oni na to velké celostátní téma čekali. Mysleli si, že to do velké míry bude migrační krize. Nicméně už během jara jim začalo být jasné, že to nebude možné překlopit na tu celostátní úroveň. Takže postupně jim nezbylo než dojít k jiným alternativním tématům. Protože oni jsou přesvědčení, že krajské volby nemohou nechat na krajských tématech. Oni jsou přesvědčení, že k úspěchu zkrátka celostátní téma potřebují."

Karel Gargulák ze spolku Oživení připomíná, že voliči zdůrazňují v průzkumech ta témata, která považují za klíčová, respektive problematická. Mezi ně patří mimo jiné transparentnost státní správy a boj proti korupci. „Například v Libereckém kraji, který je dlouhodobě proslulý tím, že ty nitky jsou zajímavé, spoustu obviněných, spoustu obžalovaných. To téma zde voliči vnímají velmi silně a proto ho zdůrazňovali výrazněji než v jiných krajích."

Transparentnost už není trhákem

Boj proti korupci, který dominoval předvolebnímu klání ještě před několika lety, v těch letošních spíše zapadá. „Taková mobilizace, která byla před volbami v roce 2013, už v České republice asi nenastane. Kromě toho toho, to téma samotné překrývají dílčí témata těch krajů, které oni mají. Ta jsou všude stejná. Tedy doprava, zdravotnictví, školství, sociální služby," říká Karel Gargulák

Co zmůže kraj?

Politolog Tomáš Lebeda tento trend potvrzuje. Podle něj zůstává téma korupce relevantní, alespoň viditelně, v podstatě jen pro pro hnutí ANO. „Hnutí ANO se ještě snaží toto téma otvírat, alespoň v podobě těch billboardů. Na druhou stranu, když se podíváte, my dneska v těch krajských volbách nemáme žádné relevantní politické hnutí, které by nebylo u moci teď nebo v tom minulém volebním období. Každý byl v té výkonné pozici. Kromě toho si myslím, že se to prostředí korupce lepší. Ne, že by se politici změnili, ale možná proto, že začali mít strach," podotýká politolog

Marie Bastlová si všímá i nedostatečného povědomí českých voličů o fungování a pravomoci krajů.To bývá v předvolební kampaní politickými stranami často využíváno. „Jednotlivé politické strany to svými kampaněmi spíše podporují. Když jsme sledovali například předvolební kampaň hnutí ANO s jejich jednoduchým heslem dálnice, dálnice, dálnice, které nemá s krajskými zastupitelstvy společného víceméně nic, tak u nich netušíme ani sebemenší snahu rozvíjet takovou znalost veřejnosti," říká analytička.

Do senátu jako lokální osobnost

Kromě krajských voleb probíhají volební klání i ve třetině senátních okrsků. Tomáš Lebeda připomíná, že zde se rozhodující témata liší. „Senátní volby jsou velmi personalizované, hodně se pracuje s lokálními tématy, senátoři se snaží využívat toho, že ten volební obvod je velmi malý a artikulovat problémy toho volebního obvodu více než tu celostátní politiku, přestože jsou voleni do parlamentu, tedy do jeho horní komory," doplňuje Lebeda.

Dále hosté rozebírají například styl letošní předvolební kampaně nebo mluví o specificích krajských voleb. Existuje dnes předvolební trhák jako kdysi v případě rušení zdravotnických poplatků? A co může letošní volby rozhodnout? Poslechněte si celý volební speciál Českého rozhlasu Plus.

autoři: Martin Ocknecht , bum
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.