Co přidat do perníčků, aby měly zlatou barvu? Jak na hladkou polevu? Perníkář Janoš poradí
Perníkář Pavel Janoš mohl konečně vrátit svým perníkářkám práci. Po vynucené covidové pauze rozjíždějí od 1. prosince výrobu perníků naplno. Sněhové vločky, hvězdy, podkovy, sněhuláci a kapři z perníku jsou teď velmi žádaným zbožím.
Na Vánoce musejí perníkáři myslet už půl roku dopředu. Tak dlouho totiž zraje těsto, jehož recepturu Pavel Janoš ani po sto letech nemění. Vychází z receptu své babičky, která přidávala do těsta netradiční pochutinu.
Meruňkový džem dodá barvu
„Dodržujeme naši rodinnou tradici výroby perníku, kterou vymyslela moje babička. Kromě mouky, cukru, vajec, másla, koření a medu přidávala do těsta meruňkový džem. Tím získává naše těsto krásnou zlatou barvu,“ vysvětluje perníkář Janoš.
4 tipy od perníkáře Janoše
- Do těsta přidáme trochu meruňkového džemu, aby získalo lepší chuť a barvu.
- Plechy není třeba mastit, jen poprášit moukou. Jedině tak se do chuti nedostane nevítaná příchuť tuku.
- Čím dřív dáme vykrájené perníčky na plech a vložíme do trouby, tím líp. Jinak oschnou.
- Perníčky pečeme pět až deset minut podle velikosti. Po upečení ihned shodíme z plechu, jinak ztvrdnou.
Bez pečlivě prosátého cukru se poleva nepovede
Zdobení bílkovou polevou se povede, pokud bude vymíchaná tak akorát, ani moc, ani málo. Na dva bílky použijeme 30 dkg moučkového cukru. Přidáme pár kapek citrónové šťávy.
„Všechno záleží na náplni. Nesmí se přešlehat, ani málo vymíchat, protože potom stéká. Musí držet, ale přitom nesmí být tuhá, aby se s ní dalo hezky zdobit. Poleva lehce povolí, když do ní přidáme pár kapek vody,“ říká Pavel Janoš a podotýká, že podesáté už to půjde určitě lépe.
A ještě poslední důležitá vychytávka: Moučkový cukr je potřeba prosát přes husté síto nebo klidně přes punčochu. Nesmí tam být hrudky ani větší kusy, poleva musí být úplně hladká. Podle perníkáře je v dnešních moučkových cukrech minimálně třetina krupice.
Do těsta pepř i mateřídouška
Do perníku patří nezbytné koření. Pavel Janoš používá směs patnácti druhů. A gurmánům rád připepří.
„Děláme peprník, který obohacujeme o bílý a červený pepř. Dříve se do těsta přidávaly i léčivé byliny, například mateřídouška. Ale vánoční perníčky, to je klasika, tam neexperimentujeme,“ usmívá se pardubický perníkář.
Související
-
Perníčky podle vyhlášeného pardubického perníkáře Pavla Janoše
Na pečení cukroví je možná ještě brzy, ale na perníčky zadělejte teď. Přinášíme vám recept od pardubického perníkáře Pavla Janoše.
-
Linecké cukroví s citrónovým krémem
Vánoce přijdou za pár týdnů a hospodyňky už listují v kuchařkách a časopisech a vybírají co upečou. A linecké cukroví na stolech mnoha domácností nebude chybět.
-
Pardubický perník podle Pavla Janoše
Potřebujete: Těsto: 70 dkg hladké mouky, 20 dkg moučkového cukru, 20 dkg medu, 5 dkg meruňkového džemu, 5 dkg tuku, 4 vejce, 1 lžičku skořice, 1 lžičku koření do p...
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.