Co předpověděli Mayové na rok 2012

21. září 2010

Prastarý nápis vytesaný do kamene starými Mayi prý věští na 21. prosinec roku 2012 konec světa. Experti ale namítají, že Mayové nic podobného nepředpověděli.

V 60. letech minulého století nalezli dělníci při stavbě silnice v mexickém Tortugueru kamennou desku. Nepodařilo se ji zachránit celou, ale dochovaný fragment mayského nápisu obsahuje časový údaj, který lze převést do našeho kalendáře na datum z roku 2012. Tehdy by měla některá mayská božstva sestoupit na zem. Proč právě v roce 2012? Na to dává odpověď mayský kalendář, který začíná počítat čas rokem 3114 př.n.l. a měří jej v cyklech, tzv. baktunech, trvajících přibližně 394 let. Pro Maye měla třináctka magický význam a třináctý cyklus mayského kalendáře se završí právě v roce 2012. V poslední době se vyrojily spekulace, podle kterých předpověděli Mayové na desce z Tortuguera na rok 2012 konec světa.

"Toto datum představovalo pro Maye jedinečné výročí stvoření světa," říká jeden z největších světových expertů na mayské nápisy David Stuart z Texaské univerzity v Austinu. "Ale nikdy netvrdili, že nastane konec světa. Nikdy dokonce netvrdili, že se v budoucnu musí stát něco zlého. Prostě jen zaznamenali budoucí výročí na kamennou desku."

Co přijde na konci třináctého baktunu, není z nápisu jasné, protože právě tato část chybí. Poslední dochovaný znak ale svědčí spíše ve prospěch názoru, že Mayové považovali událost za pozitivní. O tom, že Mayové počítali napevno s existencí světa dlouho po roce 2012, svědčí nápisy s daty z ještě vzdálenější budoucnosti, než je rok 2012. Jedno z nich například odpovídá roku 4772 n.l.

Ani současní potomci dávných Mayů o konci světa "plánovaném" na rok 2012 nic nevědí. Když se vědci snažili probrat s domorodými znalci tradic otázku "mayského konce světa", považovali to indiáni za nepříliš povedený žert.

"O ničem takovém nevíme," odpovídají unisono Mayové.

Konec světa patří do folkloru západní civilizace. Křesťanský svět se jej obával například už s příchodem roku 1000 po Kristu. V posledních desetiletích bývá konec světa obvykle spojován s děním v blízkém vesmíru. V tomto ohledu smutně proslula vlna paniky vzedmutá návratem Halleyovy komety v květnu roku 1910. Také konec světa připisovaný mayské předpovědi je dáván do souvislosti s astronomickou událostí. V den zimního slunovratu - tedy 21. prosince 2012 - vychází Slunce v bodě, kde se na obloze promítá jádro naší galaxie. To nastává jednou za 28 500 roků.

Astronomové však upozorňují, že onen velmi vzácný okamžik nepřipadá přesně na rok 2012. Navíc zdůrazňují, že vzdálené hvězdy z centra galaxie nemají na dění ve sluneční soustavě a na Zemi žádný významnější vliv. Nemohou vyvolat ani posun magnetického pole, ani ničivá zemětřesení nebo vlny tsunami, jimiž hrozí na 21. prosince roku 2012 nový film režiséra Rolanda Emmericha "2012: Soudný den". Tenhle hollywoodský trhák je tedy stejně "reálný" jako starší Emmerichovo drama o obří Godzille.

Zvukovou podobu této zprávy můžete slyšet v historickém magazínu Zrcadlo, který měl premiéru 16. 10. 2009 v 9:00.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.