Co pálí Nepálce

22. říjen 2008
Sedmý světadíl

Celý svět podle západního mínění míří od totalitarismu k demokratizaci a volnému trhu. Například v Nepálu se tento rok taky zbavili monarchie, ale zamířili k systému, kdy je nejsilnější komunistická strana a politici mluví o cestě k marxismu. Co se to v poslední době v Nepálu vlastně děje?

Stát pod himalájskými vrcholy má zajímavou tradici. Mísí se zde vliv horalů příbuzných s Tibeťany s indoárijskými kmeny v nížině Gangy. Spojení symbolizuje i rodáci z historického Kapilavastu Gautama Buddha, který dal základ buddhismu, i guru Mahávíra, formující džinismus. Místní netypické prostředí zde snad dalo základ k výjimečné duchovní atmosféře, ale většina obyvatel zůstala u tradic hinduismu. To poznali i britští kolonisté, kteří území Nepálu zahrnuli pod indické císařství, které fascinovaly vrcholky Himaláje, ale taky vojenské umění místních Gurkhů. I proto se právě z tohoto národa rekrutovaly elitní jednotky britské armády v Asii, které byly plně loyální k evropským dobyvatelům i během světových válek. To asi umožnilo státotvornému národů Gurkhů, aby Britové pro ně a spřízněné kmeny vytvořily samostatný stát, když se museli zbavovat indických území.

Nepál ale zůstával velice chudým územím, které po celém světě proslulo hlavně přírodním dědictvím a zákonitou orientací na turismus. Hlavní město Káthmandú se stalo východiskem pro horolezce, kteří chtěli dobýt nejvyšší vrchol světa, Sagarmathu, kterou známe jako Mt. Everest, okolo které se pohyboval i dobrodruh Heinrich Harrer. Právě Nepálec a Šerpa Tenzing pomohl rodáku z Nového Zélandu a včelaři Edmundovi Hillarymu k dobytí vrcholu, kam se stále vydávali noví a noví vysokohorští turisté, stejně jako na nepálskou Annapurnu. Mnoho z nich zde ničilo přírodu a dokonce umíralo, ale přinášeli i finanční zisk pro samotný Nepál. Přesto Nepálci zůstávali a zůstávají chudí, i národ Šerpů, kteří tolikrát trekujícím turistům pomáhali a teprve nedávno třeba získali nové školy a pracovní možnosti ve vesnicích.

Když roku 2001 korunní princ Dípendra údajně zabil celou svojí rodinu, i krále z dynastie Šáhů Bírendru, k moci se dostal králův bratr Gjánéndra. Po masakru se ale rychle ozývaly hlasy, že strůjcem neštěstí byl ve skutečnosti nový panovník. Ten na sebe ukazoval i tím, že nechával zabíjet i vlastní spolupracovníky a roku 2004 vyhlásil výjimečný stav kvůli boji s maoistickými partyzány. Když rychle prostřídal premiéry vlády a roku 2005 rozpustil parlament, vyhlásil se absolutistickým monarchou. To probudilo všechny obhájce konstituční monarchie i demokracie k demonstracím a odboji, ten už ale měli v rukou komunističtí Nepálci, kteří stále víc získávali moc na vlastní stranu. Po výhře ve volbách v dubnu 2008 zbavili panovníka pravomocí, ukončili monarchii a vyhlásili nový režim. Z hinduistické monarchie s panovníky z vůle bohů se stal stát, kde vládne krajní levice. Jaká vlastně čeká budoucnost zemi, která leží na střeše světa?

Seriál Stereotypy vysíláme v magazínu o světě, jeho rozmanitosti a problémech Sedmý světadíl.

autor: David Ašenbryl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.