Co ohrožuje svobodu médií? Cenzura, autoritářské režimy, ale taky internet a Trump, říká Černý

14. prosinec 2017

Ve vězení je kvůli své práci rekordní počet novinářů, 262. Tuto hodnotu ve svém každoročním výzkumu stanovil k 1. prosinci Výbor na ochranu novinářů. Více než polovina zadržovaných pracovníků médií je ve vazbě v Turecku, Číně a v Egyptě. Tyto země byly na prvních třech místech žebříčku i loni. Výbor na ochranu novinářů přitom započítává jen reportéry, kteří jsou ve státní vazbě a prokazatelně v souvislosti se svou pracovní činností.

Výsledný údaj nezahrnuje žurnalisty, kteří zmizeli, nebo které zadržují mimovládní skupiny. Podle Adama Černého, spolupracovníka Hospodářských novin a předsedy Syndikátu novinářů České republiky, ohrožuje novináře ve světě například cenzura, organizovaný zločin, autoritářské režimy nebo rozšíření internetu.

„Rozšíření intenetu se objevuje jako nový fenomén, ty ostatní jsou, řekněme, tradiční. Nezisková organizace Article 19 udělala rozsáhlý výzkum, který upozorňuje na to, že rozmach internetu hraje velkou roli,” říká.


Největší problém je, že ti lidé jsou uvězněni a čekají na proces jako podezřelí z účasti na puči z minulého roku. Kdy ten proces bude a jak se budou moci hájit, je ale nejasné.Adam Černý

„Stále větší počet informací získávají lidé prostřednictvím internetu a mnohé represivní a autoritářské režimy jako Čína používají poměrně jednoduché techniky k tomu, aby omezily přístup k informacím. To svobodu tisku a slova velice omezuje,” vysvětluje novinář.

Trump vs. novináři

Černý ve spojitosti s upadající svobodou slova a přístupu k informacím zmiňuje i Donalda Trumpa. „Jedna ze zemí, které hrály silnou roli v obhajobě svobody slova, jsou Spojené státy. Ty mají svobodu slova zaručenou přímo v prvním dodatku ústavy. Tam se politické poměry silně změnily, v jejich čele stojí člověk, který má velmi konfliktní vztah k médiím. Místo aby svobodu novinářů hájil, mnohé z nich označuje za nepřátele lidu,” popisuje situaci Černý.

Britský list Guardian nedávno upozornil na to, že porušování svobody médií už není typické jen pro diktátorské režimy, ale dochází k němu i v zemích s křehkou demokracií, jako je Turecko, Venezuela nebo Brazílie.

Adam Černý

„Máme tu země jako je Polsko nebo Maďarsko, kde vlády začaly po vstupu do funkce silně omezovat svobodu slova v médiích veřejné služby. Vyvíjí tlak i na privátní média, což je nový fenomén, který bychom u postkomunistických zemí rozhodně nečekali,” říká k tomu předsedy Syndikátu novinářů České republiky.

Svobodné Česko

Výbor na ochranu novinářů uvádí, že téměř tři čtvrtiny zadržovaných žurnalistů jsou vězněny na základě obvinění z protistátní činnosti. V posledním roce se nárůstem počtu novinářů za mřížemi může podle Černého „pyšnit” Turecko.


Rozhodně jsme v Česku svědky útoků na novináře z části politické sféry, a také útoků na média veřejné služby.Adam Černý

„Největší problém je, že ti lidé jsou uvězněni a čekají na proces jako podezřelí z účasti na puči z minulého roku. Kdy ten proces bude a jak se budou moci hájit, je ale nejasné, je to v nedohlednu. Jsou proto v naprosto bezprávní situaci, kdy jsou zadržováni a nevědí, jak se jejich osud ve vězení bude vyvíjet,” podotýká.

Česká republika je v porovnání s Polskem nebo Maďarskem pro novináře svobodným prostředím. „Rozhodně jsme ale svědky útoků na novináře z části politické sféry, a také útoků na média veřejné služby. Stačí připomenout případ z minulého týdne, kdy jedna vlivná politická strana přímé demokracie se rozhodla, že některé novináře nepřipustí na konferenci s hlavou státu. To je věc, která je velmi málo vídaná,” tvrdí Adam Černý.

Spustit audio