Co by nastalo, kdyby došlo k uzavření plynu z Ruska? Poslechněte si, jaké kroky má stát v záloze

1. duben 2022

Rusko od 1. 4. požaduje platby za dodávky plynu pouze v rublech a eskaluje tak napětí ohledně přerušení dodávek ropy a plynu. Podle dekretu podepsaného prezidentem Putinem by si zahraniční kupci měli peníze směňovat pomocí rublových účtů v ruské bance, jinak Rusko pozastaví smlouvy o dodávkách plynu. Co nastane, pokud dojde k jejich přerušení? V energetickém zákonu z roku 2012 je přesně napsáno, jaké regulační kroky by následovaly, vysvětluje náměstek ministra průmyslu.

 „V rámci energetiky probíhá několik krizových štábů, už měsíc a půl se schází takzvaný centrální plynárenský štáb,“ popisuje René Neděla. „Když Rusko zavře plyn, bude situace složitá, ale i o tomto se bavíme na úrovni celé Sedmadvacítky. Diskutujeme klíčová témata ohledně společných nákupů, hledání alternativních tras i jak se zajistí dodávka plynu do zemí ve střední Evropě.“

Čtěte také

Domácnosti jsou priorita

Energetický zákon a následná vyhláška z roku 2012 hovoří o tom, že kdyby došlo k přerušení dodávek a byl by vyhlášen nouzový stav, tak nastupují takzvané regulační stupně. Pak dojde postupně k omezování dodávek plynu od subjektů, které jsou schopny mít alternativní zdroj, až k poslednímu, desátému regulačnímu stupni, což jsou domácnosti a kritická infrastruktura jako například nemocnice,“ popisuje Neděla.

Současně ale dodává, že experti na úrovni ministerstva diskutují na poli celého energetického sektoru další možnosti, aby se podobné krizové situaci podařilo předejít a případný výpadek, ať už elektrické energie, nebo tepla, zajistit záložními zdroji, které se nevyužívají nebo mají omezené využití“.

autoři: Jiří Chum , vma
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.