To, co nám lidi povídají při operaci mozku, by mohlo občas zajímat policii, usmívá se neurochirurg

23. září 2019

Jako náš nejmladší profesor v neurochirurgickém oboru má za sebou už kolem 4000 operací mozku. Včetně těch, které se provádějí při plném vědomí.

„Operace při plném vědomí provádíme, pokud jsme přesvědčeni, že musíme monitorovat některé funkce. Pacient je celou dobu vzbuzený a můžeme s ním komunikovat,“ osvětlil průběh celého zásahu David Netuka v Blízkých setkáních s Terezou Kostkovou.

Bolest necítíte

David Netuka

Nejtěžší prý je přesvědčit pacienta, že nebude cítit bolest. „Po vysvětlení proč a jak to děláme, to 95 % lidí zvládne bez problémů.“ Při samotné operaci se prý pak lidé často rozpovídají.

Když se pacient rozpovídá

„Povídají nám občas věci ze soukromí, ze zaměstnání. Občas se dozvídáme i zajímavé věci z jejich obchodního života. V nadsázce říkám, že Policie ČR by to možná ráda využívala, ale můžu uklidnit naše pacienty, že to zůstává na sále,“ ujistil specialista.

Dá se nádor mozku způsobit úrazem, životním stylem či přetěžováním mozku? Je možná prevence? Dokáže operatéry něco překvapit? Změnilo se chování pacientů? Jaké jsou jeho rodinné kořeny?

autoři: Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související